Winteractiviteiten in Lauwersoog

Winteractiviteiten in Lauwersoog

enric-moreu-1gAG7_8ePsI-unsplash

Het gebied rond het Groningse kustdorp Lauwersoog biedt een schat aan activiteiten waar je ook in het winterseizoen een heerlijke vakantie kunt vieren. De stijlvolle Baayvilla’s zijn geschikt voor maximaal 8 personen en beschikken over de nodige  wellnessfaciliteiten. Ze liggen pal aan de rand van het Lauwersmeer, op loopafstand van de Waddenzee zijn een perfect toevluchtsoord voor een winterse vakantie. In dit artikel vind je inspiratie voor activiteiten en belevenissen rondom Lauwersoog.

 

Wadlopen in de winter

Lauwersoog ligt aan de rand van de indrukwekkende Waddenzee, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Zelfs in de winter vormt het wad een uniek decor voor oester- of wadlooptochten, waarbij je de winterse stilte en ruige schoonheid van de Waddenzee ervaart. Warm ingepakt kun je tijdens rondleidingen meer te weten komen over de unieke flora en fauna en - tijdens een oesterwandeling - genieten van oesters rechtstreeks uit zee.


Een waar ‘vogelaarsparadijs’

Het Nationaal Park Lauwersmeer strekt zich uit voor de poorten van Lauwersoog. In 1969 werd uit angst voor overstromingen een dijk gebouwd op de plek waar zoet en zout water zich vermengden in de voormalige Lauwerszee. Dit was het begin van een uniek natuurgebied, het Lauwersmeer. Op de voormalige zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap, dat zo uniek is dat het werd uitgeroepen tot Nationaal Park. Vandaag de dag is Nationaal Park Lauwersmeer een van de belangrijkste vogelgebieden in Europa. De open landschappen en de Waddenzee bieden ideale omstandigheden voor het observeren van trekvogels, die hier graag overwinteren. Ze kunnen ook worden waargenomen tijdens wandelingen en fietstochten door het winterlandschap. Een overzicht van alle vogelkijkhutten vind je op deze website.

 

Sterren kijken in het Dark Sky Park

Naast het grote bestand aan flora en fauna biedt het Lauwersmeergebied iets unieks  in Nederland: een Dark Sky Park. Een plek die ideale omstandigheden biedt voor sterrenkijken zonder lichtvervuiling. Pak warme dekens en een thermosfles in en ga er op een heldere nacht op uit om het nationale park te verkennen, waar je niet alleen de sterren kunt observeren, maar ook de nachtelijke drukte van de dierenwereld. Er zijn vier plekken in het park waar je een bijzonder goed zicht op de nachtelijke hemel kunt krijgen: Bij het activiteitencentrum Lauwersnest, vanaf het platform Achter de Zwarten (bij Suyderoogh), vanaf het platform Vlinderbalg (op het strandpad) en vanaf het platform Zoutkamerplaat (op het fietspad).


116

Traditioneel visdiner in Zoutkamp

Wil je verse vis eten tijdens je verblijf? Breng dan een bezoek aan het vissersdorp Zoutkamp, waar al sinds de late middeleeuwen gevist wordt. Tot de dijk werd gebouwd in 1969 lag Zoutkamp aan de Lauwerszee, waardoor het dorp vooral floreerde in de krabbenvisserij. Wandel door de haven, die doet denken aan Scandinavië met zijn kleurrijke houten huizen, en stop bij een van de gezellige restaurants om vis en zeevruchten te proeven met uitzicht op de voor anker liggende vissersboten.

 

Een bezoek aan het charmante Dokkum

Het historische centrum van het vestingstadje Dokkum wordt in de aanloop naar Kerstmis omgetoverd tot een sprookjesachtige omgeving met feestelijke verlichting. De jaarlijkse kerstmarkt Kerstfair Dokkum is een absoluut hoogtepunt, waar bezoekers zich kunnen onderdompelen in de tijd van Charles Dickens en kunnen genieten van lokaal vakmanschap, culinaire specialiteiten en een feestelijke sfeer.

 

In het speciaal gebouwde Friso Theater met een ijsvloer van 2.000m² beleef je de magie van de Elfstedentocht tijdens de musical 'De Tocht'.

 

Ook op culinair gebied heeft de stad genoeg te bieden: Drink een kop koffie of lunch bij Koffiebar KNUS, proef de traditionele Friese keuken met een moderne twist bij Proef Lokaal Dokkum en trakteer jezelf op een Bonifatius biertje bij Stadsbrouwerij Bonifatius 754. 


Stedentrip naar Groningen

Op slechts 40 minuten rijden van Lauwersoog ligt de stad Groningen, die zichzelf heeft uitgeroepen tot "winterstad" en indruk maakt met zijn historische flair en levendige culturele programma. In de aanloop naar Kerstmis hult de stad zich in haar mooiste winterkleed, met in het centrum de Gastrobar DOT, 's werelds grootste kerstbal met een diameter van 26 meter. Van 15 tot 17 december verspreidt de "WinterWelVaart" kerstmarkt winterse magie op het land en aan boord van de historische schepen.

 

Slenter door het mooie stadscentrum, snuffel in de boetiekjes of bezoek het zeer aan te bevelen Groninger Museum. En waar kun je beter opwarmen met een warme chocolademelk dan bij de Walhalla Chocolate Company, met 60 verschillende smaken warme chocolademelk! Je kunt in Groningen heerlijk eten bij Restaurant Bisque en Achterwerk.

 

De perfecte afsluiting van een dagje Groningen in de wintermaanden is een boottocht bij kaarslicht door de pittoreske grachten, waar glühwein en oliebollen niet mogen ontbreken.


dutchenn-baayvilla-lauwersoog-9 5

Wellnessvakantie

De rustige wintermaanden zijn perfect voor een wellness break, waar je je lichaam en geest rust kunt geven en nieuwe energie op kunt doen. Boek een Baayvilla met jacuzzi of sauna en ontspan met uitzicht op het Lauwersmeer. Voor een ontspannen dagje spa met massages, schoonheidsbehandelingen en een selectie sauna's raden we Thermen & Beauty LeeuwerikHoeve aan, op 30 minuten rijden.