Dagje Schier

Dagje Schier

Waddenuitzicht

Wilt u een dagje volledig ontspannen in een rustige omgeving, middenin de natuur? Vanuit Baayvilla’s fietst u in enkele minuten naar de veerboot in de haven van Lauwersoog, die u in zo’n 45 minuten naar Waddeneiland Schiermonnikoog brengt. Bezoekers mogen geen auto meenemen wat ervoor zorgt dat het heerlijk stil is. Daarnaast heeft Schiermonnikoog de laagste bevolkingsdichtheid van alle gemeentes in Nederland én beschikt het eiland over de breedste zandstranden van heel Europa: op ‘Schier’ zit u goed!

 

Bij Baayvilla’s zijn fietsen te huur, het is een aanrader om deze mee te nemen tijdens uw dagje eiland. U kunt dan direct vanuit de boot richting het (enige) dorp fietsen voor een kop koffie (á €0,80 – net als vroeger!) bij hotel Van der Werff. De geschiedenis van dit legendarische hotel gaat terug tot 1726 en het lijkt alsof er aan de inrichting al héél lang niets veranderd is, en dat is eigenlijk ook zo.

 

Vanuit Van der Werff kunt u een rondje door het dorp wandelen, om vervolgens een korte fietstocht naar het strand aan de westkant van het eiland te maken. Dit zijn de grootste stranden van Europa, zelfs op de drukste zomerdagen is hier meer dan genoeg ruimte voor activiteiten zoals blokarten – of om juist de rust op te zoeken. Bij het strandpaviljoen Noderstraun (Schiermonnikoogs voor Noorderstrand) kunt u lekker lunchen.


Geschiedenis - en een borrel

 

In de Tweede Wereldoorlog is het eiland bezet geweest en om iets van die geschiedenis mee te krijgen kunt u het bunkermuseum bezoeken. Het kleine museum geeft een aardig beeld van het leven op het eiland tijdens de oorlog. Iets verderop kunt u tevens de Wassermann bunker bezoeken, deze is vrij toegankelijk en te bezichtigen.

 

Het bunkermuseum ligt vlakbij hét restaurant van het eiland: de Marlijn. Dit paviljoen beschikt over een heerlijk terras waar u urenlang kunt borrelen en dineren. De bier-, whisky- en wijnkaarten zijn zeer uitgebreid en de borrelkaart is zeker de moeite waard. Er wordt veel gebruik gemaakt van regionale producten, waardoor de gerechten lekker vers zijn.

 

Fietst u door richting het dorp en de veerboot, dan komt u langs de Berkenplas. Hier kunnen de kinderen een duik nemen in het meertje, terwijl u geniet van een hapje en een drankje.

 

Vervolgens is het nog zo’n 10 minuten fietsen voordat u weer - volledig ontspannen - terug bent bij de veerboot!

Omgeving

Baayvilla’s is het ideale buitenverblijf aan het Lauwersmeer voor watersporters, natuurliefhebbers en rustzoekers.

 

Nationaal Park Lauwersmeer, Dark Sky Park

Nationaal Park Lauwersmeer is uniek en u kunt hier eindeloos fietsen en wandelen. Kenmerkend is het open en uitgestrekte landschap, een aantrekkelijk leefgebied voor verschillende dieren en planten. Zo biedt dit landschap elk jaar aan honderdduizenden vogels rust en voedsel. Op http://www.np-lauwersmeer.nl/ vindt u uitgebreide informatie over de schitterende omgeving en de diverse natuurgebieden. Nationaal Park Lauwersmeer is officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park, waar u ‘s nachts welkom bent om de duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. De benoeming voor het Lauwersmeer is erg bijzonder, er zijn slechts 41 natuurparken wereldwijd aangeduid als Dark Sky-locatie. 

 

Varen

U kunt op het Lauwersmeer diverse vaarroutes volgen van Natuurmonumenten die u leiden langs plekken om de prachtige vogels te bekijken. Daarnaast kunt u uiteraard zeilen, surfen, roeien en waterskien op het water van dit weidse meer; naast park Baayvilla's bevindt zich een zeilschool. 

 

Wadlopen

Baayvilla's ligt op loopafstand van de Waddenzee, ideaal voor een wadlooptocht! Wadlopen is een unieke en sportieve belevenis midden in de natuur. De bodem van de Waddenzee komt droog te liggen tijdens laagwater waardoor er bijzondere wandeltochten over de zeebodem gemaakt kunnen worden. Kies bijvoorbeeld voor een wadlooptocht naar Schiermonnikoog over de zandplaat 'Brakzand'. 

 

Zeehonden kijken

Vanuit Lauwersoog worden er diverse unieke zeehonden-vaartochten georganiseerd. U vaart langs zandplaten, het Wad en de Noordzee: plekken waar zich veel zeehonden bevinden. Meer informatie is te vinden op www.lauwersoog.nl . Ook een bezoekje aan Zeehondencentrum Pieterburen is aan te raden (ongeveer een half uur rijden).


Schiermonnikoog

Vanuit de haven in Lauwersoog (enkele minuten lopen vanaf Baayvilla’s) kunt u 5 x per dag met de boot naar Schiermonnikoog, een heerlijk dagje er op uit! Neem uw fietsen mee op de boot, zo fietst u gemakkelijk het eiland rond.

 

Groningen, Leeuwarden, Dokkum

De stad Groningen met haar vele winkels en gezellige terrasjes ligt op ongeveer 45 minuten rijden en is zeker een bezoekje waard. Ook de oude vestingstad Dokkum biedt leuke winkels en eetgelegenheden. Leeuwarden ligt op 44 kilometer afstand.