Dark Sky bij Baayvilla’s in Lauwersoog

Dark Sky bij Baayvilla’s in Lauwersoog

varya-lapina-rVO882XRWcA-unsplash

Wanneer heb jij voor het laatst echte donkerte in de buitenlucht ervaren? Pure duisternis wordt steeds zeldzamer. Er is bijna altijd wel kunstlicht in de omgeving, bijvoorbeeld van sportvelden, kassen, wegen of huizen. Ons land is een van de landen ter wereld met de meeste lichtvervuiling. Een plekje vinden waar het nog echt donker is en waar je een heldere sterrenhemel kan zien, is niet zo gemakkelijk. Maar het is er wel!

 

Officiële benoeming Dark Sky Park

Het Nationaal Park Lauwersmeer – in het uiterste noorden van ons land – is in 2016 officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Een gebied waar je de magische donkerte kunt ervaren omdat er nauwelijks kunstlicht is. Bezoekers zijn ’s nachts welkom in het park om de ongeëvenaarde duisternis te beleven en te genieten van een verbluffende sterrenhemel. Bij helder weer kun je de Melkweg goed zien en met een beetje geluk zelfs het Noorderlicht!

 

Ga met de boswachter op pad of ga er zelf op uit in het park. Er zijn twee hemelplatforms – Achter de Zwarten en Vlinderbalg – waar je de sterrenhemel goed kunt beleven. Deze uitkijktorens zijn speciaal bedacht om bij helder weer optimaal te genieten van dit fonkelende natuurschoon aan de hemel. Ook bij Activiteitencentrum Lauwersnest kun je de nachtelijke sterrenhemel goed beleven. Op de nachtkaart kun je zien waar je precies naar kijkt. 

 

De benoeming tot Dark Sky Park is best bijzonder. Wereldwijd zijn er slechts 41 natuurparken betiteld als Dark Sky-locatie, waaronder Death Valley en Grand Canyon. In Nederland is er nog één natuurgebied benoemd als Dark Sky Park en dat is De Boschplaat op Terschelling.


Op z’n donkerst

De winter is hét perfecte moment om het Dark Sky Park te bezoeken. De zon gaat vroeg onder en zakt diep achter de horizon. Daardoor beleef je in de winter de donkerste nachten. Het zal je niet verbazen dat dieren het Nationaal Park Lauwersmeer een fijn leefgebied vinden. Donker en stil; perfecte omstandigheden om hun schuilplaats te verlaten en op jacht te gaan. Leg je oor goed te luisteren en hoor het nachtleven van de dieren om je heen. Reeën, vleermuizen, uilen, hazen en egels maar ook Schotse Hooglanders en Konikpaarden.

 

Winter in Baayvilla’s

Vanuit je comfortabele Baayvilla, direct aan het Lauwersmeer, geniet je in de winter volop van je heerlijke vakantiehuis, de rust, het prachtige uitzicht over het water en natuurlijk de duisternis in de avonden. Het Dark Sky Park ligt aan je voeten en is natuurlijk een must go maar ook op het terras van je Baayvilla beleef je de duisternis en de betoverende sterrenhemel. 

 

Sommige villa’s hebben een privé whirlpool op het terras waar je heerlijk van kunt genieten. Stel je toch voor, dat je in het warme water – de winterse kou om je heen – samen naar de sprankelende sterrenhemel kijkt vanuit je eigen whirlpool. Pak er gerust een glaasje bubbels bij want het wordt een magische avond. Opwarmen na een koude winterwandeling of een dagje op de Waddenzee kun je in je privé sauna bij Baayvilla’s. Maak er een heerlijke winterse wellnessvakantie van!

 

Op het terras staat een vuurplaats waarop je kunt barbecueën of bij kunt opwarmen zodat je heerlijke winteravonden buiten kunt doorbrengen. Slapen doe je natuurlijk als een roos hier bij het donkere Lauwersmeer. Zo kom je uitgerust terug van je vakantie.