Een ontspannen vriendenweekend op Texel

Een ontspannen vriendenweekend op Texel

Winkelen in Den Burg, een duinwandeling door De Slufter, gezellige game-nights, samen kokkerellen en ultiem ontspannen in de sauna en wellness tub. Mart heeft samen met vrienden een weekend in onze ruime Villa Duynzoom op Texel doorgebracht. In dit blog vertelt hij over zijn belevenissen.

 

Het vakantiegevoel begint direct

Het klinkt wat cliché, maar het is echt zo: stap op de boot naar een van de eilanden en je bent op vakantie. Wanneer je de boot in de haven ziet liggen, begint het te kriebelen. Eenmaal aan boord valt de dagelijkse sleur van je af en voel je je meteen relaxt; precies waar wij behoefte aan hadden!

 

Tip: als je aankomt op een vrijdag, zorg dan dat je op tijd bij de boot bent. Je kunt tickets alvast online bestellen zodat het allemaal wat sneller verloopt. Helaas kun je geen tijdstip reserveren. Wij wilden de boot van 17:00 nemen op een vrijdag en ondanks dat we ruim op tijd in de haven waren, zat deze boot al vol. Dit geldt voor de terugweg vanaf het eiland vooral op maandagochtend, ook een wisseldag voor veel vakantiebestemmingen op het eiland. Gelukkig gaat er ieder uur een boot, je hoeft dus nooit lang te wachten. 

 

De overtocht is kort, zo’n twintig minuten. Precies genoeg tijd om een kop koffie te drinken. Eenmaal aan de overkant is het een kwartiertje rijden naar de Koog, ons vakantieadres voor het weekend: het luxe vakantiehuis Duynzoom.


De Koog Texel

We hadden vooraf contact gehad met de beheerder en contactpersoon van het huis, en hij stond ons al op te wachten. Na een korte uitleg over de sauna, de JacuzziÒ en wat tips over het eiland besloten we om niet te gaan koken, maar eten te bestellen bij Pollo de Koog. Hier zit je goed voor allerlei heerlijke kipgerechten, van burgers tot salades. Ze bezorgen tot vrij laat en een van de eigenaren, de enorm vriendelijke Vin, staat altijd voor je klaar. Uiteten kan ook prima op Texel. Keuze genoeg.

 

Onze favoriete restaurants om uiteten te gaan op Texel op een rijtje:

  • Vibes Foodbar, in Den Burg, is een hip en modern restaurant, waar de chefs zoveel mogelijk koken met Texelse producten. 
  • Restaurant BOSQ is een prachtig restaurant, waar je echt kunt eten op niveau. Gastvrijheid is hier enorm belangrijk en dat merk je aan alles. BOSQ beschikt over een fantastische wijnkaart én organiseert boozy brunches! 
  • Na een heerlijke strandwandeling is Coffee & More Texel dé plek voor een kop warme chocolademelk (met rum of amaretto!).

 

Wellness in eigen tuin

Hadden we al gezegd dat er een sauna én een wellness tub in de tuin van de villa staan? Natuurlijk konden we niet wachten om die uit te proberen en dat hebben we ’s avonds dan ook uitgebreid gedaan. Vanuit de wellness tub kun je je direct afspoelen onder de buitendouche en daarna stap je zo de sauna in voor een ultieme relaxsessie.

 

Tip: het duurt een tijdje voordat de sauna goed op temperatuur is. Zorg er dus voor dat je het een uurtje van tevoren aanzet.  


Op verkenning in Den Burg

Na een comfortabele nacht - in een Dutchen-huis slaap je áltijd lekker op die heerlijke boxsprings - en een ontbijt met een fijne kop Nespresso-koffie en met verse broodjes van de bakker, besloten we de hoofdstad van Texel te bezoeken. Den Burg ligt op een kwartiertje rijden vanaf De Koog. Het is een gezellig en oud stadje met heel veel gezellige restaurants, cafés en leuke winkels. Je kunt hier prima een dagje rondwandelen.

 

Ga je een dagje shoppen in Den Burg? Dit zijn onze favoriete winkels:

  •     Boetiek De Kust
  •     STEK Conceptstore
  •     Interieurwinkel Kees de Waal
  •     Silt Texel

 

Wist je dat er maar liefst vijf bierbrouwerijen op Texel zijn? De bekendste is de Texelse Bierbrouwerij, maar ook de andere brouwerijen zijn de moeite waard! Je vindt de biertjes bij verschillende slijters en cafés op het eiland. Café de Slock is dé plek om deze biertjes te proeven of om ze mee te nemen.


DSC03057-Edit

Na een middagje rondslenteren in Den Burg was het tijd om terug te rijden naar ‘onze’ villa. In de auto bedachten we dat we nog niet eens bij het strand waren geweest, dus eenmaal terug in het huis hebben we de sauna alvast aangezet en de wandelschoenen aangetrokken. We wilden toch graag even kijken bij het strand.

 

Vanuit het huis loop je dwars door een bos en de duinen - bijna in een rechte lijn - naar het strand. Een leuke wandeling van ongeveer 10 minuten. Eenmaal bij het strand aangekomen begon het al wat schemerig te worden en met de warme sauna in ons achterhoofd, leek het ons een goed plan om een échte strandwandeling naar morgen te verschuiven.

 

In Den Burg hadden we uitgebreid boodschappen gedaan zodat we ’s avonds heerlijk uitgebreid konden koken. De keuken is werkelijk voorzien van alles wat je nodig hebt, inclusief een goedgevulde wijnkoelkast. Dat geldt overigens voor het hele huis; van alle gemakken voorzien. Wij waren met vijf personen in het vakantiehuis. Hoewel het huis groot genoeg is voor wel veertien personen, voelt het comfortabel en gezellig aan. Je merkt aan alles dat er goed over nagedacht is en comfort staat echt op de eerste plaats.

 

Na een fijne maaltijd is het game-night! We hadden onder meer UNO en 30 Seconds meegenomen. De grote banken rondom de open haard zijn de perfecte plek om spelletjes te spelen en dat hebben we dan ook de hele avond gedaan.


Een bezoek aan De Slufter

Bij een bezoek aan Texel hoort minstens één stevige strandwandeling. Op zondagochtend zijn we op tijd opgestaan voor onze wandeling naar De Slufter, een uniek gebied in het Nationaal Park Duinen van Texel. Het is een grote zandvlakte die grotendeels omsloten is door duinen. Doordat er een open verbinding naar de Noordzee is, is hier een prachtig en enorm fotogeniek kwelderlandschap ontstaan.

 

De Slufter is een kilometer of zeven wandelen vanaf Duynzoom. Wij liepen er over het strand naartoe en vervolgens door de duinen weer terug. Het strand is breed en hard genoeg om comfortabel te wandelen. Onderweg kom je langs verschillende strandtenten, waar je terecht kunt voor een kop koffie of een fijne lunch.

 

Na zo´n zeven kilometer wandelen komt de enorme inham in de duinen in zicht. Wat een spectaculair plaatje! Het gedeelte van het water dat echt tussen de duinen ligt, is een stuk groter dan we hadden verwacht. Sowieso is het duingebied hier prachtig. De paden zijn goed en er is meer dan genoeg te zien onderweg. Je loopt eerst dwars door de licht glooiende duinen, even later wandel je door een bos en weer verderop kom je langs riviertjes en kuddes schapen.

 

Het is al met al best een lange wandeling en het is aan te raden om wat te eten en te drinken mee te nemen, maar met lekker weer is het Nationaal Park werkelijk een prachtige plek om een dag te wandelen. En na zo’n dag wandelen is er niets fijner dan ultiem genieten in je eigen Jacuzzi®.

 

Het lange weekend Duynzoom heeft ons echt goed gedaan. Je bent er even helemaal tussenuit en je vergeet alle drukte en sleur van het dagelijkse leven. Duynzoom is de ideale plek voor een ontspannen weekend en Texel is een heerlijk eiland, waar ook nog eens voldoende te doen is. Wij komen zeker terug!