Gravelbiken bij Park De Zeegser Duinen

Gravelbiken bij Park De Zeegser Duinen

dieren

Het is vroeg in het voorjaar als we besluiten er nog even tussenuit te gaan. De missie was helder: weg uit de alledaagse drukte van het werk en de Randstad. Lekker op de fiets de natuur tegemoet en de tijd nemen om te genieten van de stilte om je heen. Park De Zeegser Duinen ligt middenin Nationaal Park De Drentsche Aa. Een adembenemend stukje Nederland met bossen, heidevelden, natte graslanden en erdoorheen het meanderende riviertje De Drentsche Aa.

 

Op Park De Zeegser Duinen staan 40 luxe vakantieverblijven, geschikt voor 4 tot 8 personen. De meeste woningen zijn voorzien van wellnessfaciliteiten (lekker voor na het fietsen) en vormen de ideale uitvalsbasis voor een paar dagen weg. Vanaf het park rijd je direct jouw ideale route op.


De ultieme gravelrit

Drenthe is de perfecte bestemming voor het maken van een graveltocht. Deze provincie heeft een uitgestrekte natuur, glooiende heidevelden en eindeloze bossen. Weg van het asfalt en de gebaande paden. Hier kun je eenvoudig kiezen voor grind en zand onder de banden. En als je op zoek bent naar de ultieme gravelrit, dan kun je niet voorbij Nationaal Park De Drentsche Aa en de omringende dorpen en boswachterijen. De voorpret begint al ruim van tevoren met het uitzetten van de ideale route. Dit kan bijvoorbeeld via het platform Strava. Deze app laat direct zien hoeveel kilometer onverhard je kunt verwachten. Ik kies voor een flinke trip van ongeveer 100 kilometer, waarvan meer dan 50% onverharde ondergrond.

 

 

Het is windstil en mistig als ik op de fiets stap. Enerzijds jammer van het uitzicht, maar aan de andere kant levert dit een mystieke en fotogenieke sfeer op. Letterlijk vanaf het park fiets je door het aangelegen vijfsterren natuurgebied De Zeegser Duinen. Af en toe prikt het zonnetje door de mistlaag heen, wat prachtig licht oplevert. Brede zandpaden worden afgewisseld met smalle tracks en binnen een kwartier bereik ik de noordzijde van het Balloërveld. Een gebied van maar liefst 360 hectare waar schapen grazen en heide bloeit. Doorgaans een populaire plek voor fietsers en wandelaars, maar nu is er niemand. Ik stop midden op de hei om de stilte even in mij op te nemen. Ik hoor werkelijk helemaal niets. Absolute stilte. Waar vind je dit nog in Nederland!

 


fiets

Ik fiets door richting Boswachterij Grolloo. Een prachtig gebied met naald- en loofbossen, vennen en beekjes, waarvan de Hunze de belangrijkste is. Het levert een afwisselend landschap op waar ik fluitend doorheen fiets. Nog steeds die indrukwekkende stilte die af en toe wordt doorbroken door het getik van een Specht of de gil van een Havik. De omgeving is hier werkelijk adembenemend en je hebt het gevoel dat de tijd stil staat in dit stukje oernatuur.

 

Drentse dorpen en bossen

Na het Balloërveld fiets ik verder richting Rolde. Een prachtig 15e-eeuws kerkje markeert het dorp. De gezellige dorpskern met terrassen en winkeltjes laat zien dat dit in het zomerseizoen een levendig en bruisend dorp is. Ik kies er nu voor om door te fietsen, langs het Pieterpad omhoog richting Zuidlaren om vervolgens weer zuidwaarts te keren richting de bossen bij Gieten. Ik pak een gedeelte mee van het 35 kilometer lange MTB-parcours en word na enkele kilometers verrast door het betoverend mooie meer bij Gasselte. Even denk ik midden in de trilogie van Lord Of The Rings te zijn beland.


Hunebedden en ooievaars

Inmiddels is de zon doorgebroken. Ik fiets terug richting het noorden over kronkelige weggetjes langs pittoreske buurtschappen als Anreep en Eleveld met eeuwenoude boerderijen. Nadat ik een paadje door het struikgewas bij Landgoed De Kamp heb getrotseerd word ik getrakteerd op de prachtige, iets hoger gelegen hunebedformatie ‘D16’. Het is moeilijk voor te stellen dat deze stenen hier al eeuwen onberoerd op deze plek bewaard zijn gebleven. Mooi moment om even bij stil te staan. Ik steek het riviertje de Aa over en kom over een klinkerweg het dorpje Loon binnenrijden. De entree van het dorp met een broedend paar ooievaars maakt mij heel blij. De natte graslanden van De Drentsche Aa zitten vol met muizen, mollen en kikkers die hoog op het menu van deze bijzondere vogel staan.


zandpad

De gravelrit eindigt bij het gezin met een cappuccino in de comfortabele vakantievilla op Park de Zeegser Duinen. De ongerepte natuur en de rust van deze provincie is ongekend. Drenthe ontdekken op de fiets is een echte aanrader. Dat hoeft geen 100 kilometer te zijn, om de hoek van het park vind je genoeg mooie plekjes. En nu de sauna in!

 

Wil je deze route zelf fietsen, dan kun je deze bekijken en hier downloaden.