Natuur en activiteiten in het Gooi

Natuur en activiteiten in het Gooi

Hilverbeeck klein

De ‘tuin van Amsterdam’ en de ‘watertuin van Nederland’; beide passende bijnamen voor de prachtige groene, natuur- en waterrijke regio rondom het Gooi en de Loosdrechtse Plassen. De comfortabele lodges op het park Suitelodges Gooilanden zijn de perfecte uitvalsbasis om de inspirerende omgeving van het Gooi en natuurlijk de Loosdrechtse Plassen te verkennen. Je zult versteld staan van de bijzondere natuur, de prachtige villa's en de pittoreske dorpjes die je er tegenkomt!

 

Natuur in het Gooi

Het Raabos

Het eerste avontuur begint direct voor de deur. Tegenover de ingang van Suitelodges Gooilanden ligt een heerlijk stukje bos van het Goois natuurreservaat: het Raabos. Dit bos is uitstekend geschikt voor boswandelingen langs de verrassende meertjes en ontdekkingstochten met de kids of de hond.

 

De buitenplaatsen van ´s-Graveland 

Op de tien statige ’s-Gravelandse Buitenplaatsen, vlak bij Hilversum, brachten welvarende kooplieden uit de Gouden Eeuw hun zomers door. Vandaag zijn de buitenplaatsen een mooie bestemming voor een ontspannen fietstocht of wandeling. De omgeving is het hele jaar door even mooi; in de lente en ‘s zomers geniet je van de bloemenpracht, tijdens de herfst zijn de kleuren van de bomen werkelijk schitterend en ‘s winters zijn de rust en stilte er enorm aangenaam.


De Loosdrechtse Plassen

De Loosdrechtse Plassen worden ook wel omschreven als de watertuin van Nederland. In de oertijd lag hier een bijna ondoordringbaar moeras, die zich door de jaren heen tot veen ontwikkelde en vanaf de vijftiende eeuw werd de grond uitgebaggerd om turf te winnen. Hierdoor is een erg afwisselend landschap ontstaan met plassen, sloten, weilanden, rietlanden, moerasbossen en pittoreske lintdorpen. 

 

Dit prachtige, waterrijke gebied ligt op slechts vier kilometer afstand van Park Suitelodges Gooilanden. Op de plassen kun je schitterend varen en genieten van de rust. Ook om te suppen, wakeboarden, fietsen, wandelen en zwemmen is het gebied ideaal. In de Vuntus en Breukeleveense Plas leven veel waterplanten en vogels: een eldorado voor wandelaars, fietsers en kanoërs!

 

Activiteiten in het Gooi

Varen

Tijdens een ontspannen vaartocht maak je van dichtbij kennis met de Loosdrechtse Plassen, het unieke watersport- en natuurgebied vlakbij het park. Pak op een zonnige dag een picknickmand in, huur met je gezin een sloep en ga erop uit! Bij mooi weer is het aan te raden om vooraf een boot bij een van de bootverhuurders te reserveren. Mooie vaarroutes vindt u op bij VVV-kantoren en bij de bootverhuurders.

 


canoe loosdrecht

Kanoën

Een van de leukste én actiefste manieren om de natuur van de Loosdrechtse Plassen van dichtbij te verkennen is een kanotocht. De 5 kilometer lange ‘Kanoroute Vuntus’ voert je via een wirwar van smalle slootjes en plassen die alleen toegankelijk zijn voor boten zonder motor door de wilde natuur van de Vuntus. Daardoor is het heerlijk rustig en kun je de natuur van heel dichtbij écht ervaren. Luister naar de kleine karekiet, spot de zeldzame purperreiger en geniet van de natuurpracht om je heen.   

 

Wandelen

De prachtige natuur in het Gooi en het Goois Natuurreservaat bieden alle ruimte voor afwisselende wandeltochten. Vanuit de toeristische overstappunten (TOP) vertrekken verschillende prachtige routes. 

 

Op de s-Gravelandse Buitenplaatsen vind je tal van wandel- en fietsroutes van verschillende afstanden waaruit je kunt kiezen. Een afwisselende wandeling voor het hele gezin over de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen is de 3,27 km lange route ‘Hilverbeek en Spanderswoud‘. In het stijlvolle parkbos met slingerende paden en meanderende waterpartijen valt veel te ontdekken. En achteraf is ‘Proeflokaal De Serre‘, gelegen op de oudste biologische-dynamische tuinderij van Nederland, de ideale plek om bij te komen met een stuk zelfgebakken taart, koffie of een smakelijke lunch. 


Fietsen

Verken het Gooi met de fiets! Wat dacht je van een rondje Hilversum (41 km), de Erfgooiersroute (53 km) en de “Gooische Vrouwen Shopping Fietsroute”? Of je pakt de fiets voor een duik in de Loosdrechtse Plassen? Fietsen, e-bike bakfietsen en een e-bike met hondenkar aanhanger zijn bij Park Suitelodges Gooilanden te huur.

 

Geocachen

Als gezin ontdek je spelenderwijs de bijzonderste plekken van de regio tijdens het Geocachen. Als je voor het eerst gaat Geocachen is het Geogame Park op buitenplaats Boekesteyn een aanrader. Hier leer je snel, eenvoudig en gratis de kneepjes van het schatzoekspel en gaat op zoek naar 3 caches. Als je ze allemaal hebt gevonden, wacht een beloning op je!