Texel voor mindervaliden: Duyncoogh

Texel voor mindervaliden: Duyncoogh

Bent u mindervalide of heeft u een familielid dat mindervalide is? Dan weet u als geen ander dat ontspannen op vakantie gaan niet zo vanzelfsprekend is. Het vergt veel voorbereiding en uitzoekwerk om zeker te zijn dat uw vakantiebestemming en vakantiehuis ook daadwerkelijk geschikt zijn om van een zorgeloze vakantie te genieten.

 

Bas, vader van twee kinderen en sinds een aantal jaar aangewezen op een rolstoel, verbleef met zijn gezin een weekend in Villa Duyncoogh op Texel. In dit blog delen we zijn ervaringen en geven we u tips voor plekken waar u eenvoudig naar toe kunt gaan als mindervalide of met een mindervalide familielid.

 

De reis naar Texel

Heerlijk, even er tussenuit naar Texel; het vakantiegevoel begint al op de boot! De veerboot naar Texel biedt voldoende voorzieningen voor mindervaliden, zodat de overtocht eenvoudig te maken is. Er zijn liften naar het passagiersdek die gemakkelijk te bereiken zijn vanuit de auto. Het passagiersdek is heel ruim en er zijn toiletten die speciaal zijn ingericht voor rolstoelgebruikers en gemakkelijk toegankelijk zijn voor elke reiziger met een beperking. Aan boord zijn nergens drempels, zodat de zonneterrassen en buitenpromenades goed toegankelijk zijn. 

 

Villa Duyncoogh

Villa Duyncoogh bevindt zich op ongeveer 15 minuten rijden vanaf de boot en op enkele minuten van het centrum van de Koog.

De villa is heerlijk ruim en zeker een aanrader voor mindervalide gasten; zowel in de woonkamer als in de slaapkamers is er voldoende beweegruimte. Bij mooi weer kunt u via de traanplaatjes bij de deuren eenvoudig met een rolstoel naar buiten rijden en van de zon genieten op het terras. De keuken bevindt zich op normale hoogte (niet ideaal vanuit een rolstoel), dus het is aan te raden om uw familielid/ reisgenoot te laten koken.

Op de begane grond zijn er twee slaapkamers, waarvan vooral de slaapkamer rechts het meest toegankelijk is vanwege de ruimere badkamer. Rondom het bed is er genoeg ruimte voor de rolstoel om te kunnen draaien en de wastafel in de ensuite badkamer is zo gemaakt, dat u er gemakkelijk met de rolstoel onder kunt rijden. Ook de douche is goed toegankelijk, met extra haakjes waar u handdoeken binnen handbereik kunt ophangen. De WC is voorzien van beugels.

Naast deze slaapkamer zijn er nog 6 (!) aanvullende slaapkamers, dus de villa is ideaal voor een familieweekend of voor een vriendengroep. Komt u met een kleinere groepssamenstelling (zoals Bas met zijn gezin van 4), dan worden de slaapkamers die u niet gebruikt afgesloten. Zo bespaart u op schoonmaakkosten. En oh ja, de hond mag ook mee, ideaal!


Dutchen

Op pad

Het centrum van de Koog is eenvoudig te bereiken, het is een wandeling van ongeveer 5 – 10 minuten vanaf Villa Duyncoogh. Met een rolstoel is dit goed te doen maar wilt u voor het gemak met de auto naar de Koog, dan is er voldoende parkeergelegenheid aan de rand van het dorp.

 

Tijdens een vakantie op Texel mag een bezoekje aan het strand natuurlijk niet ontbreken. Het strand bij Paal 17 is hiervoor perfect; er zijn elektrische strandrolstoelen te huur waarmee u heerlijk het strand op kunt. De auto kan vlakbij het strand geparkeerd worden, er zijn speciale rolstoelparkeerplaatsen en in de twee strandpaviljoens kunt u eenvoudig met een rolstoel naar binnen.

Let op: Paal 18 of 19 kunt u als mindervalide beter overslaan, deze stranden zijn enkel te bereiken via een wandeling door het duin wat met een rolstoel niet eenvoudig te doen is.

 

Bas bezocht tijdens zijn verblijf in Villa Duyncoogh ook het Juttersmuseum met zijn zoontje, een aanrader! Het museum is volledig rolstoeltoegankelijk en er is genoeg te zien. De strandjutters vertellen de mooiste verhalen over hun vondsten op de stranden van Texel.

 

De jacuzzi bij de villa is heerlijk maar als rolstoelgebruiker niet gemakkelijk te betreden. De kinderen van Bas hebben er uren in gespeeld, dus wel ideaal voor een ontspannen middagje met het gezin of vrienden thuis bij de villa.

 

Op de website van VVV Texel zijn nog veel meer uitjes te vinden voor een fijn verblijf op Texel, bekijk deze website. Een overzicht van rolstoeltoegankelijke wandelpaden, uitkijkpunten en vogelkijkpunten op Texel vindt u op deze website.

 

Enkele aanraders:

 

  • Ecomare
  • Luchtvaart- en oorlogsmuseum
  • Rolstoel wandelpad en uitkijkpunt bij de Slufter
  • Boottocht op een garnalenboot