Uitstapjes met kinderen in Drenthe

Uitstapjes met kinderen in Drenthe

souled-69

Park de Zeegser Duinen is in de zomermaanden, vanwege de schitterende ligging midden in het Nationaal Park Drentsche Aa, een ware lust voor het oog. Paarse heidevelden, weelderig groene bossen en brede zandverstuivingen - het landschap is ongelooflijk divers. Voor de jongste gasten van Park de Zeegser Duinen is er van alles te doen. In dit artikel vind je de leukste activiteiten en uitjes met kinderen in Drenthe.

 

Spel en plezier op Park de Zeegser Duinen

De basis voor een ideale gezinsvakantie in Drenthe is gelegd in Park de Zeegser Duinen zelf - ruime villa's of Suitelodges, veelal met een eigen whirlpool waarin de jongsten zorgeloos kunnen spelen. Bovendien kun je bij de receptie van Park de Zeegser Duinen diverse buitenspellen lenen (kosteloos). Reken maar dat je kinderen een potje jeu de boules, croquet, vikingschaak, ringwerpen of bowlen geweldig vinden! Rondom het park nodigt de natuur van het Nationaal Park Drentsche Aa uit tot wandelen en ontdekken.


Afkoelen op warme zomerdagen

In Drenthe zijn veel natuurlijke meren waar je midden in de natuur kunt zwemmen. Neem dus zeker je zwemspullen mee. Het Zuidlaardermeer is het grootste meer van Drenthe en biedt bij het Meerwijckstrand (15 km van Park de Zeegser Duinen) talloze mogelijkheden voor watersport- en zwemplezier voor het hele gezin.

 

DX Adventurepark Drenthe (17 km van het park) is het grootste outdoor waterpark van Nederland aan het meer 't Gasselterveld. Van aquapark tot SUP, kanoën, avonturenspeeltuin, reuzentrampoline en watersprongen (dit laatste vanaf 12 jaar), alles wordt hier aangeboden.

 

Ontdek de hunebedden

In Drenthe liggen in een straal van 30 kilometer maar liefst 52 hunebedden. Deze unieke steengraven zijn ook met kinderen leuk om te ontdekken, op de fiets of te voet. Het bijbehorende informatiecentrum voor hunebedden (op 26 autominuten van het park) geeft boeiende achtergrondinformatie over de geschiedenis van Drenthe.

 


Veenpark

Dompel je onder in de geschiedenis

Het monumentendorp Orvelte (35 autominuten van het park) is een pittoresk Angerdorp waar je met de kinderen veel over de geschiedenis kunt leren. Ontdek oudhollandse ambachten, zoals de klompenmakerij, en maak een kleine reis terug in de tijd. Aan de rand van het dorp wacht de avontuurlijke speelroute "Het houten pad van Theodoor". Ook in 'De AmbachtenTuin' is er veel speelplezier voor kinderen.

 

In het grootste openluchtmuseum van Nederland, Veenpark (51 minuten rijden), kun je een kijkje nemen in het leven van de vroege turfboeren, een ritje maken met het smalspoor of per boot door de idyllische museumdorpen "t Aole Compas" en "Bargermond" en een echte turfgraverij bezoeken. 

 

Een dag in de gevangenis

Hoe ziet een gevangenis er in werkelijkheid uit? En hoe voelt het om in een gevangenisbus te zitten? In het gevangenismuseum (30 minuten rijden) kun je dit alles beleven en kom je alles te weten over het dorp Veenhuizen en zijn geschiedenis. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar zijn er speurtochten en een escaperoom.


Ontdek Drenthe actief met kinderen

Ontdek Drenthe vanaf het water! Maak met het gezin een prachtige   (op 16 autominuten van het park) door unieke natuurgebieden en bereik via smalle waterwegen de rivier de Hunze. Je kunt kiezen uit kajaks, dubbele kajaks of een kano. Plezier voor jong en oud!

 

In Beleefpark Dwingeloo (36 autominuten) draait het om beleven en ontdekken. Niet alleen in het mooist gelegen buitenzwembad van Drenthe, maar ook in het klimbos, aan de kunstmatige rivier, op de punptrack of op de rest van het uitgestrekte terrein. Het ideale dagje uit, op slechts 35 minuten rijden. 

 

Bezoek de boomtoppenwandeling in Drouwen (27 minuten met de auto) en ga op ontdekkingstocht op luchtige hoogte. Er is ook een speelbos bij de boomtoppenwandeling.

 

The Nature Game (28 minuten met de auto) is een magisch spel dat je op je tablet kunt spelen. In dit spel leer je alles over de prachtige natuur van het nationale park en ontdek je plekken die voor de "gewone" wandelaar verborgen blijven. Leuk voor het hele gezin!


Kabouterbos

Dierlijk Drenthe

Reis door de jungle, de savanne en het poolgebied en kom oog in oog te staan met wilde dieren: Tijdens jouw bezoek aan Wildlands Adventure Zoo (39 minuten rijden) maak je in één dag een complete wereldreis. Via 'Mijn Dutchen' kun je met korting kaartjes krijgen.

 

Overal in Drenthe zie je schapen. Bezoek een van de schaapskooien en maak kennis met de vriendelijke, wollige inwoners van Drenthe.

 

Pretparken en speeltuinen in Drenthe

Het attractiepark Drouwenerzand (23 minuten rijden) staat garant voor een hele dag plezier voor de kinderen. Er zijn talloze attracties en speeltoestellen voor kinderen vanaf 3 jaar. Beleef de Hünegrab of krijg een adrenalinekick in de 'Freak Out'.

 

Op vakantie in Drenthe met kleine kinderen? Bezoek dan zeker het Rijk der Kabouters (18 autominuten), een interactief dwergenbos met speeltuin, of het sprookjesbos Sprookjeshof in Zuidlaren (11 autominuten), een nostalgisch familiepark met sprookjesbos, binnen- en buitenspeeltuin en kinderboerderij.

 

De enorme speel- en ijsboerderij de Drentse Koe (43 minuten rijden) met 20.000 m2 avonturengebied is uitgeroepen tot de leukste plek in Drenthe en is de ideale bestemming voor een dagje uit met kinderen in Drenthe.

 

Slecht weer tips voor Drenthe

Als het weer niet meewerkt, kunnen kinderen vanaf 7 jaar zich uitleven in het indoor en outdoor klimcentrum Adventureland (17 minuten rijden) of een bezoek brengen aan het indoor avonturenpark Plopsa Indoor Coevorden (48 minuten rijden).