Wandelingen en fietstochten in Schoorl

Wandelingen en fietstochten in Schoorl

Heide Schoorl

De Schoorlse Duinen zijn een paradijs voor natuurliefhebbers en fans van het buitenleven. Hier is een unieke combinatie van de mooiste landschapsvormen van Nederland te vinden; de hoogste en breedste duinen van Nederland, aromatisch geurende dennen- en loofbossen, paars bloeiende heidevelden en de bruisende zee. Deze omgeving is op allerlei actieve manieren te ontdekken. Wandelen, fietsen, met de mountainbike of te paard - de keuze is aan jou! 

 

In de Schoorlse Duinen zijn alle seizoenen op hun eigen manier even mooi. In de lente komen de natuur en de dierenwereld weer tot leven en in de zomer bloeien mini-orchideeën terwijl de de heidevelden prachtig paars gloeien (volgens een eeuwenoude vuistregel bloeit de heide ieder jaar van 08 augustus tot 09 september). In de herfst kleurt het bos in prachtige herfsttinten en kun je meer dan 800 verschillende paddenstoelsoorten ontdekken! De winterse stilte is nergens zo mooi als in de duinen en langs de eenzame stranden.


Wandelroutes in de Schoorlse Duinen 

De omgeving van Schoorl is misschien het mooiste gebied van Nederland voor wandelaars, met meer dan 60 kilometer aan wandelpaden. Hieronder vind je een selectie van enkele wandelroutes die je door de Schoorlse Duinen voeren. Deze routes zijn met een gekleurde pijl gemarkeerd en beginnen bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen. 

 

  • De gele route (4,4 km) wordt gezien als de ideale wandeling met het hele gezin. Deze route voert je onder andere langs de bekende Klimduin.
  • De zwarte route (5 km) is de roet-route: deze wandeltocht voert je langs delen van het natuurgebied waar jaren geleden een grote brand heeft gewoed. 
  • De blauwe route (10 km) is een afwisselende rondwandeling langs duinen, bos, heidevelden en de zee. 
  • Met de paarse route (11 km) kom je langs de mooiste heidevelden, die in augustus in volle bloei staan. 
  • De groene route (12 km) wordt de boomplanterstocht genoemd, deze brengt je langs de oudste bossen van het natuurgebied.
  • De witte route (17 km) heet de Boswachterspad Stuifduinentocht. Deze route leidt je langs delen van het natuurgebied waar de natuur volledig vrij spel heeft.
  • De rode route (23 km) is de langste route in het gebied. Deze zogenaamde Duintoppentocht brengt je langs de hoogste duinenrij van het gebied.

thomas-schweighofer-26A0w1D-tfM-unsplash (1)

Fietsen in Schoorl

Ook fietsers komen in de Schoorlse Duinen helemaal aan hun trekken. De fiets is - naast lopend - de enige mogelijkheid om rechtstreeks het strand en de zee te bereiken. Door het heuvelachtige duinlandschap is het hier heel afwisselend en prettig fietsen. De duintoppen bieden verschillende mooie uitzichten.

 

Een van de mooiste fietsroutes rondom Schoorl is de Brede Duinen Route. Deze tocht van 41 kilometer brengt je door prachtige duingebieden, bossen, de polder en pittoreske dorpjes. Ga je liever op eigen houtje op pad? Dan kun je gebruik maken van het knooppuntensysteem. Meer informatie over dit systeem en een overzichtskaart vind je bij het VVV-kantoor in het Buitencentrum Schoorlse Duinen. 

 

Vergeet bij mooi weer niet om je zwemkleding mee te nemen. In ongeveer een kwartier fiets je rechtstreeks naar de zee. De stranden van Schoorl aan Zee zijn bekroond voor hun schoonheid en het heldere zeewater. De Schoorlse stranden worden jaarlijks uitverkozen bij de tien mooiste stranden van Nederland. 

 

Mountainbike trail in Schoorl

In de Schoorlse Duinen vind je het meest uitdagende en mooiste mountainbike terrein van Nederland en misschien zelfs wel van Europa! Deze 14 kilometer lange route werd in 1996 aangelegd en voert je op smalle paden langs de mooiste delen van het duinlandschap. Wie niet de hele route wil afleggen, kan ook regelmatig naar het gewone fietspad uitwijken. De startcoordinaten van de mountainbikeroute zijn N 52.68526, E 4.69792. Je kunt een mountainbike huren bij Mountainbike Huren Schoorlof bij Off Road Centre Schoorl

 

Paardrijden in Schoorl

De zandpaden en het prachtige landschap in de Schoorlse Duinen zijn ideaal voor buitenritten. Duinmanege van Poelenburgh biedt een ruime keuze aan buitenritten door de duinen en op het strand, zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden