Wat te doen in Hoorn? Onze tips

Wat te doen in Hoorn? Onze tips

Hoorn_

Een paar dagen weg in een leuke stad is altijd een goed idee. Shoppen, cultuur snuiven, lekker eten en samen genieten in een mooi hotel. In het Noord-Hollandse Hoorn kun je overnachten op een wel heel bijzondere plek: een designhotel in een monumentale kerk. Het mooie Heavens Hotel met z’n 43 luxe kamers ligt in hartje centrum Hoorn, omringd door gezellige straatjes met leuke winkeltjes en horeca. 

 

Historische stad aan het IJsselmeer

Hoorn is een charmant pittoresk stadje aan het IJsselmeer. De imposante historische gevels en architectuur in de binnenstad verraden de welvaart uit de Gouden Eeuw toen Hoorn handelsbetrekkingen met Azië onderhield. Deze voormalige VOC-stad is nu een moderne levendige stad waar van alles te doen is. 

 

Er zijn tentoonstellingen en voorstellingen in de schouwburg en het theater. Struin door de pittoreske straatjes met leuke winkels, restaurants en cafés met gezellige terrassen. Of bezoek één van de gezellige havens en drink een borrel in het café ’t Schippershuis, de plek waar het bekende lied ‘In ’t kleine café aan de haven’ werd geschreven. Terwijl je langs de prachtige haven van Hoorn wandelt, kom je het beeld van de Bonte Koe Jongens tegen - een eerbetoon aan de legendarische chocolademakers van de stad. Al meer dan 130 jaar maken zij handgemaakte chocolade van uitzonderlijke kwaliteit. 


Pak een terrasje op de Roode Steen, een gezellig plein vol restaurantjes en kroegjes met de mooie Waag als eyecatcher. In de Waag zit het Westfries Museum maar helaas is dit tot medio 2025 gesloten in verband met renovatie. Van half juni tot eind augustus wordt op de Roode Steen elke dinsdag de kaasmarkt gehouden. Leuk om een kijkje te nemen. 

 

Insiders tip: probeer de lokale specialiteit De Hoornse Broeder. Dit is een zoet brood/cake dat alleen in Hoorn wordt gebakken. Het is heerlijk als tussendoortje of bij de koffie.


Bezoek het Museum van de 20e eeuw, leuk voor jong en oud. Dit museum ligt op het Oostereiland, een voormalig gevangeniscomplex dat nu een hip cultureel centrum en woonhuizen behelst. Een leuke plek om rond te lopen, een drankje te drinken of naar de cinema te gaan.

 

Omgeving Hoorn per fiets of per boot

Hoorn kun je ook ontdekken via het water. Maak een rondvaart of huur een fluisterbootje vanaf de pittoreske haven van Hoorn. Zo zie je een hele andere kant van de stad. Of vaar naar het vlakbijgelegen Enkhuizen. Geniet van de frisse zeelucht en de prachtige landschappen vanaf het IJsselmeer.   

Hoorn is omringd door prachtige landschappen en is ideaal om per fiets te verkennen. Er zijn verschillende fietsroutes die je langs historische dorpen, molens en andere bezienswaardigheden leiden. Als je de stad in het voorjaar bezoekt, mis dan niet de kans om de kleurrijke tulpenvelden te bekijken die in de omgeving te vinden zijn.


malcolm-lightbody--39wOFDHb5w-unsplash

VOC-stad Enkhuizen

Een andere prachtige VOC-stad, in de buurt van Hoorn, is Enkhuizen. Deze havenstad is misschien wel een van de mooiste steden van Nederland. Vanuit Hoorn kun je in een oude stoomtram naar het Zuiderzeemuseum en naar Enkhuizen. Een bijzondere ervaring. Een rondvaart door de grachtjes van Enkhuizen is een leuke manier om dit mooie stadje te ontdekken. Vanaf Enkhuizen gaan boten naar Urk en elfstedenstad Stavoren

 

Alkmaar en Zaanse Schans

Kaasstad Alkmaar ligt op zo’n veertig minuten rijden vanuit Hoorn. Alkmaar is een ontzettend gezellige stad met pittoreske grachten en leuke winkeltjes. Uitgebreid shoppen doe je in Het Fnidsen, het oude winkelgedeelte met de leukste boetiekjes. Van april tot september is er op vrijdag de traditionele kaasmarkt. In de zomermaanden is de kaasmarkt zelfs twee keer per week. Een kaasstad is geen echte kaasstad zonder kaasmuseum. Voor de echte liefhebber een must visit!

 

Een half uurtje naar het zuiden bereik je De Zaanse Schans. Ben je hier nog nooit geweest? Dan is het absoluut een bezoekje waard. Als je door dit mooie dorpje loopt en de industriële molens en monumentale huizen ziet, kun je alleen maar trots op ons landje zijn.


Edam/Volendam/Marken

Ben jij al eens in één van de typisch Noord-Hollandse dorpjes aan het IJsselmeer geweest? Menig buitenlandse toerist komt speciaal naar ons land om deze dorpen te bezoeken. Vanuit Heavens Hotel sta je in twintig minuten in het charmante centrum van Edam. Knusse straatjes en sfeervolle grachten. Bezoek de kaasmarkt in de zomer of pak een terrasje. Iets verder naar het zuiden ligt Volendam. Hoewel het er erg toeristisch is, is het absoluut een bezoekje waard. Eet een visje aan De Dijk, maak een foto in klederdracht - leuk cadeau voor oma’s verjaardag - of neem de veerboot naar het schiereiland Marken. Een leuke manier om deze omgeving te ontdekken is op een elektrische scooter. Zo kom je op plekjes waar je met de auto niet zo gauw komt.

 

Waterland

Wanneer je vanuit Edam richting het zuiden gaat, kom je in Waterland. Dit gebied, net boven Amsterdam, is gemakkelijk en snel vanuit Hoorn te bereiken. Het is er prachtig. Mooie dorpen als Monnickendam, Zuiderwoude en Broek in Waterland laten je even terug in de tijd gaan. Hoewel de boeren in het dorp de afgelopen decennia plaats hebben gemaakt voor welvarende Amsterdammers, is het plattelandsgevoel hier nog altijd voelbaar. De dorpjes vanaf het water ontdekken is een absolute aanrader. En als je in de buurt bent, plan dan zeker nog een bezoek aan de Theetuin Overleek, waar je ook bootjes kunt huren, of gewoon lekker kunt ontspannen en genieten van de prachtige tuin.


Haarlem trip

Dagtripje Haarlem of Amsterdam

Zowel Haarlem als Amsterdam zijn gemakkelijk te bereiken vanaf Hoorn. Wil je niet met de auto Amsterdam in? Er gaat een trein (30 minuten) van Hoorn naar Amsterdam Centraal Station. Je kunt ook bus 314 nemen. De rit duurt ongeveer driekwartier en gaat ook langs Broek in Waterland, Monnickendam en Edam. Heb je nog puf na een dagje Amsterdam? Stap dan even uit om één van deze dorpjes te bezoeken. 

 

Een dagje relaxen in een wellness-fort

Een dagje ontspannen is altijd fijn. In het mooie Fort Resort Beemster geniet je van een heerlijke wellness in een prachtige omgeving. Laat je lekker verwennen en je voelt je aan het einde van de dag als herboren. Een mooie afsluiter voor een paar geslaagde dagen weg.