dorp

Dorpen van Texel

Texel is het grootste waddeneiland van Nederland en heeft een overweldigende natuur.

In de zeven karakteristieke dorpjes kunt u de verschillende authentieke charmes proeven. 

Beleef Texel

Den Hoorn: loodsendorp

Het is nu nauwelijks meer voor te stellen, maar Den Hoorn en de zee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De band is er al sinds 1398, het jaar waarin een oorlog woedde tussen Holland en Friesland en de zuidelijker gelegen voorloper van het huidige dorp Den Hoorn werd verwoest. Hoornders vluchten naar het Clijf en bouwden daar hun nieuwe dorp.

  

Den Burg: residentie

Van alle Texelse dorpen is Den Burg het grootst. Nu wonen er zo’n 7000 mensen, maar ooit begon het als een kleine nederzetting, die nog te herkennen is aan het ringvormige stratenpatroon. Nadat Texel in 1415 stadsrechten kreeg, groeide het dorp uit tot residentie. Monumentale panden, winkels, cafés, restaurants en terrasjes geven het een gezellig karakter.

 

Oosterend: pittoresk

Oosterend is van oudsher het meest godsvruchtige dorp van het eiland. Blikvanger is de grote kerk in het centrum, die gewijd is aan de heilige Sint Maarten. Deze werd gebouwd in de twaalfde eeuw en is één van de oudste kerken van het land. Het dorp groeide rond deze kern en dat verklaart het pittoreske stratenpatroon. Karakteristieke huisjes zorgen voor een authentieke sfeer.

 

Oudeschild: havenplaats

Vissersdorp Oudeschild kent een rijke geschiedenis. Ooit meerden Oost-Indiëvaarders en andere handelsreizigers af op de Rede van Texel, om water in te nemen en de laatste voorbereidingen te treffen voor hun verre reizen. Karakteristieke pandjes herinneren aan die gouden periode. Ook de visserij en het loodswezen drukten hun stempel op het dorp.

 

De Koog: badplaats

Genieten kunt u in De Koog! In de Dorpsstraat kunt u winkelen, flaneren, een terrasje pikken, lekker eten of uitgaan in de vele gezellige cafés. Dé Texelse badplaats ademt zon-, zee- en strandgevoel tegelijk. ’s Avonds kunt u vanaf het strand de zon zien ondergaan.

 

De Cocksdorp: nieuw dorp

In het uiterste noorden van het eiland ligt De Cocksdorp. Een klein dorp met een verrassende veelzijdigheid. Uitgestrekte natuur, een verscheidenheid aan sportieve mogelijkheden en zowel strand als wad op steenworp afstand. Maar ook cultuur en historie. Kortom: een bezoek aan De Cocksdorp mag in uw vakantie niet ontbreken!

 

Ontdek meer over Texel >