Geschiedenis

Geschiedenis

In de 15e eeuw werden de Kaapverdische Eilanden ontdekt door Diogo Gomes, een Portugese ontdekkingsreiziger. Alle eilanden waren oorspronkelijk onbewoond tot in 1462 de Portugezen zich kwamen vestigen op het eiland Santiago. De eilandengroep werd in 1587 een Portugese kolonie. De eilanden werden vooral gebruikt als tussenstop voor de slavenhandel tussen het Afrikaanse vasteland en Brazilië.

Bevolking en toerisme

De bevolking van Boa Vista bestaat uit een mix van verschillende nationaliteiten. Op het eiland vindt u creolen, negroïden en blanken terug. De creolen vormen met 70% de grootste groep van bewoners: dit doordat veel Portugezen zich tijdens de kolonisatie door Portugal waagden aan een relatie met de slaven van het Afrikaanse vasteland en deze zich nadien settelden. Boa Vista was één van de plekken die werd beschouwd als vrije haven voor deze gemengde relaties. Het is één van de meest katholieke landen van Afrika, mede door deze Portugese achtergrond.

 

Sinds de komst van de internationale luchthaven en de opkomst van toerisme is er geen honger of dorst meer op Boa Vista. De bevolking is door de werkgelegenheid flink toegenomen (van 4.000 in 2000 naar 15.000 in 2015). De nieuwe immigranten worden warm ontvangen en maken van Boa Vista een culturele hotspot. Iedereen is welkom omdat iedereen er ooit gekomen is.

 

De piraterij heeft een bijzonder hoofdstuk op Boa Vista en dat is ook terug te zien in de locatie van de dorpen. Deze liggen vaak verscholen achter bergen en onttrokken van het gezicht. De bewoners specialiseerden zich daardoor liever op landbouw dan visserij. In een bijzondere manier om aan voedsel te komen maaktne zij gebruik van ezels. Zij bonden dan een lichtje aan de staart van de ezel die niet oplettende kapiteins deed vermoeden een veilige haven voor zich te hebben. De schepen liepen vast op de rotsen en de bewoners deden zich te goed aan de spullen in het ruim.