Natuur Kaap Verdië

Natuur

Boa Vista kenmerkt zich door haar prachtige onderwaterwereld; schildpadden en walvissen nestelen zich er graag.

Ook op het land vindt u bijzondere vogelsoorten, karakterstieke kuddes met ezels en typerende flora. 

Bultrugwalvissen

Deze gigantische zoogdieren bezoeken Boa Vista voor een belangrijke stop. Zij kiezen met regelmaat de baai van Sal Rei uit om hun jongen ter wereld te brengen en om te paren. Zij ontmoeten elkaar in de heldere wateren rond het eiland en beginnen na een korte adempauze met een indrukwekkend schouwspel. De paringsdans van de bultrugwalvis kan wel uren duren en de sprongen die zij maken zijn op kilometers afstand te horen.

Bultrugwalvissen

Schildpadden

De Caretta Caretta schildpad legt haar eieren op de zandstranden van Boa Vista. Het is een van de grootste soorten zeeschildpadden en de soort is te herkennen aan het roodbruine rugschild en de grote en brede kop met krachtige kaken. Duizenden schildpadden nestelen voornamelijk aan de oostkust van het eiland. Deze beschermde grote zeeschildpad werd vroeger door de Kaapverdianen als lekkernij beschouwd, maar dit gelukkig verboden. Er zijn op Boa Vista instanties bezig geweest om de populatie te herstellen.  Halverwege juni tot en met eind oktober komen de vrouwtjes het strand op om hun eieren te leggen. Vanaf eind augustus en tot december worden de jonge schildpadden geboren en gaan deze massaal richting zee. Het zien van een schildpad is bijna gegarandeerd met meer dan 20.000 nesten. De “turtle rangers” zorgen voor de bescherming van de schildpadden en bieden onder klein gezelschap tours aan voor dit fenomeen.

Schildpadden

Vogels

Boa Vista is een belangrijke vogelmigratie plaats. Wanneer u de vogels in de koude maanden naar het zuiden ziet vertrekken, dan is dit een van de plekken waar zij heen vliegen. Het is dan ook niet vreemd om Europeese rassen te ontdekken die genieten van het warme weer en voedzame gronden. De grotten van Boa Vista zijn een broedplaats voor de drie beschermde vogels (de visarend, de witte krenggier en de roodsnavelkeerkringvogel).

Vogels

Ezels en geiten

De woestenij van het binnenland wordt vooral bevolkt door ezels en geiten. Zij eten gulzig van de harde vegetatie die in de verschillende oases groeit. De geiten worden gehouden voor melk en vlees. Van de geitenmelk wordt de beroemde Kaapverdische geitenkaas gemaakt die overal te bestellen is met een zoete papaya compote. Het geitenvlees is een delicatesse die vaak met zorg langzaam gestoofd wordt (bestel vaak vooraf). Van de ezels is bekend dat zij in de tijd van de piraterij gebruikt werden voor het lokken van schepen. Om de staart van de ezel werd een lampje gebonden. De verbaasde kapiteins vermoeden een veilige haven in het zicht te hebben en liepen dan vast op de klippen. De lokale bevolking kon zich dan vaak voeden met de gejutte buit uit het schip. Een van deze schepen ligt in het noorden en is nog te bezichtigen. 

Ezels en geiten

Flora

Palmbomen, cactussen en dadels tekenen het landschap van Boa Vista. U zult versteld staan van de hoeveelheid begroeiing er in een woestijneiland te vinden is zodra u een oase bezoekt. Boa Vista was vroeger bekend als het groene eiland, maar is door een langdurige droogte en sprinkhanenplaag droog en dor geworden. Er zijn projecten gestart om van Boa Vista weer een groen eiland te maken door het beplanten van bomen. Op de spaarzame dagen in de nazomer dat er een regenbui valt schieten de planten en bloemen uit de vruchtbare grond.

Flora