Duurzame vakantieverblijven

Duurzame vakantieverblijven

Duurzame vakantieverblijven

De Dutchen villa’s, lodges en suites liggen zonder uitzondering op de mooiste plekken in Nederland. Plekken waar genoten wordt van vrije tijd in de natuur. Duurzame ontwikkeling & exploitatie zijn leidende thema’s vanaf het eerste project dat Dutchen heeft ontwikkeld.

 

Ruimtelijke inpassing en biodiversiteit

 

Dutchen vakantieverblijven kenmerken zich door haar locatie midden in of vlakbij natuurgebieden; meestal gecreëerd op bestaande recreatieterreinen. De verblijven worden met behulp van een landschapsarchitect en ecoloog zo geplaatst dat de omringende natuur onderdeel van de ontwikkeling wordt. Er wordt vooral ‘locatie-eigen vegetatie’ gebruikt waarbij beperkt onderhoud  plaatsvindt zodat de natuur zijn eigen gang kan gaan.

 

Voorbeelden van transformaties zijn bijvoorbeeld een bestaand recreatieterrein met vooral gras, liggend in de duinen, dat door middel van zandverhogingen en vegetatie uit de omliggende duinen wordt teruggebracht naar een authentiek duinlandschap. Daarmee wordt de biodiversiteit gestimuleerd en ervaren onze gasten het schitterende duinlandschap vanuit de woning. Een vergelijkbaar voorbeeld is een ontwikkeling waarin de huidige hoge betonnen kades worden getransformeerd naar natuurlijke oevers waarin riet kan groeien zodat daarin diverse vogelsoortensoorten kunnen nestelen. De natuur krijgt de ruimte en Dutchen gasten verblijven nog meer tussen de natuur, op plekken waar water en land elkaar om de mooiste wijze ontmoeten.

 

Materiaalgebruik, inkoop en afvalmanagement

 

Verblijven van Dutchen en de terreinen worden vooral gerealiseerd met natuurlijke herbruikbare materialen. Zo wordt het gebruik van PVC daar waar mogelijk tegengegaan. De bouw van de vakantieverblijven uit FSC goedgekeurd hout, draagt bij aan een duurzame realisatie maar ook aan een laag energieverbruik. Nieuwe ontwikkelingen worden voorzien van gas loze warmte installaties en bij de woningen wordt rekening gehouden met oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto’s.

 

Apparatuur voor de woningen worden geselecteerd op het meest zuinige energielabel AA+.

 

Om het aantal vervoerbewegingen in de exploitatie te verminderen worden vooral lokale partners voor schoonmaak en onderhoud aangetrokken. Datzelfde geldt voor onze medewerkers, zij wonen in de buurt van de vakantieverblijven. Dit werkt overigens op meerdere wijzen duurzaam. Uitstoot wordt niet alleen beperkt maar de ook de lokale werkgelegenheid wordt gestimuleerd en de lokale economie profiteert op deze wijze van de verhuur aan Dutchen gasten. Ook werkt Dutchen met lokale partners samen als het gaat om fietsverhuur of broodjesservice.

 

Sociale impact

 

Dutchen brengt onderscheidende ontwikkelingen tot stand. Door haar marktbenadering en de keuzes die ze maakt in de ontwikkeling van haar verblijven trekt ze gasten aan die meer met hun omgeving bezig zijn en meer belang hechten aan een duurzame vakantie. Dat zien we terug in het aantal gasten dat gebruik maakt om bij te dragen aan ‘Just Diggit’, een organisatie die zich inzet voor een groene, leefbare aarde door het behouden en herstellen van eco- en klimaatsystemen.

 

Dutchen parken hebben geen centrale voorzieningen en gasten worden gestimuleerd door gebruik te maken van de lokale middenstand door samenwerkingen met Dutchen. Gasten worden actief gestimuleerd om er op uit trekken en kennis te maken met haar omgeving.  

 

 

Terug naar OVER DUTCHEN >