Natuur in de omgeving

Strand

Er zijn meerdere stranden in de buurt van Schoorl. Zo heb je het relatief rustige strand van Schoorl, dat geen drukke boulevards vol winkels en autoverkeer heeft. U kunt hier optimaal tot rust komen en genieten. Mocht u toch meer van een levendig strand houden, een gezellige boulevard en winkeltjes dan kunt u ook gaan kijken bij de stranden van Bergen aan Zee of Egmond aan Zee.

 

Voor de sportievelingen is Hargen aan Zee een aanrader, hier is het zelfs op een zomerdag relatief rustig. Dit strand is een ideale locatie voor sportievelingen. Er is een windsurfclub Windsurfing Hargen, bedoeld voor surfers en kiters. De zee is hier vooral geschikt voor ervaren surfers. Brandingkajakken en andere sportieve activiteiten worden aangeboden door Sportpaviljoen Hargen aan zee 

 

Naaktrecreatie is alleen toegestaan in Bergen aan Zee, tussen de km-palen 29.5 en 31.5. Dit gebied is niet aangegeven met borden.

In de winterperiode (tussen 1 oktober en 1 mei) mogen honden overal los op het strand, in de zomerperiode mogen de honden alleen op bepaalde tijden aangelijnd op de stranden komen. Dit staan aangegeven op de borden bij de strandafgang.

 

Duinen

De duinen van Schoorl zijn een paradijs voor de natuurliefhebber. Open duinen worden afgewisseld met dichte bossen en natte vlakten. Uniek zijn de heidevelden. Die vind je bijna nergens in de duinen. Op sommige plekken, zoals in De Kerf, mag het zand weer stuiven. Er ontstaan spontaan nieuwe duintjes en kuilen. De zandhagedis vertoeft graag in het zand. Wie geluk heeft, ziet hem zonnebaden.

 

De Schoorlse Duinen zijn in alle seizoenen prachtig. In de winter, als de rijp op de takken ligt, is het er betoverend stil. In de lente laten de vele vogels flink van zich horen. Zoals de groene specht en de zeer zeldzame nachtzwaluw. In juni en juli staan tienduizenden dennenorchissen in bloei. Een tapijt van kleine witte orchideeën. In augustus kleurt de heide prachtig paars. En in de herfst groeien er ruim 800 soorten paddenstoelen.

 

De Kerf is het eerste grote voorbeeldproject voor 'dynamisch kustbeheer', een nieuwe manier van duinbeheer. In Nederland stond duinbeheer traditiegetrouw in het teken van kustbeveiliging. Met shovels werden grote hoeveelheden zand in duinvalleien en stuifkuilen gestort en vervolgens met helmgras beplant. Niet alleen bleek dit weinig succesvol – de kustlijn schoof evengoed landinwaarts – maar bovendien leden de natuur en het landschap eronder.

 

Eind vorige eeuw gingen natuurbeschermers en duinbeheerders op zoek naar alternatieve vormen van duinbeheer, met meer ruimte voor de natuur. In 1997 zijn in De Kerf maatregelen genomen om zand, wind en water weer vrij spel te geven. Daarbij werd ook een gat gegraven in de eerste duinenrij, zodat bij gunstige storm het zeewater in de achterliggende duinvallei kan stromen.

 

Honden zijn welkom van 1 maart tot 1 september, mits aangelijnd.

 

Ontdek meer over de Schoorlse Duinen >