Strand in Schoorl
Duynzoom op Texel

Welkom op de Dutchen blog

iris-8GWgEvguHvc-unsplash (1)

Wandelingen en fietstochten in Schoorl

De Schoorlse Duinen zijn een paradijs voor natuurliefhebbers en fans van het buitenleven. Hier is een unieke combinatie van de mooiste landschapsvormen van Nederland te vinden; de hoogste en breedste duinen van Nederland, aromatisch geurende dennen- en loofbossen, paars bloeiende heidevelden en de bruisende zee. Deze omgeving is op allerlei actieve manieren te ontdekken. Wandelen, fietsen, met de mountainbike of te paard - de keuze is aan u! 

 

In de Schoorlse Duinen zijn alle seizoenen op hun eigen manier even mooi. In de lente komen de natuur en de dierenwereld weer tot leven en in de zomer bloeien mini-orchideeën terwijl de de heidevelden prachtig paars gloeien (volgens een eeuwenoude vuistregel bloeit de heide ieder jaar van 08 augustus tot 09 september). In de herfst kleurt het bos in prachtige herfsttinten en kunt u meer dan 800 verschillende paddenstoelsoorten ontdekken! De winterse stilte is nergens zo mooi als in de duinen en langs de eenzame stranden. 

 

Wandelroutes in de Schoorlse Duinen 

De omgeving van Schoorl is misschien het mooiste gebied van Nederland voor wandelaars, met meer dan 60 kilometer aan wandelpaden. Hieronder vindt u een selectie van enkele wandelroutes die u door de Schoorlse Duinen voeren. Deze routes zijn met een gekleurde pijl gemarkeerd en beginnen bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen. 

  • De gele route (4,4 km) wordt gezien als de ideale wandeling met het hele gezin. Deze route voert u onder andere langs de bekende Klimduin.
  • De zwarte route (5 km) is de roet-route: deze wandeltocht voert u langs delen van het natuurgebied waar jaren geleden een grote brand heeft gewoed. 
  • De blauwe route (10 km) is een afwisselende rondwandeling langs duinen, bos, heidevelden en de zee. 
  • Met de paarse route (11 km) komt u langs de mooiste heidevelden, die in augustus in volle bloei staan. 
  • De groene route (12 km) wordt de boomplanterstocht genoemd, deze voert u langs de oudste bossen van het natuurgebied.
  • De witte route (17 km) heet de Boswachterspad Stuifduinentocht. Deze route leidt u langs delen van het natuurgebied waar de natuur volledig vrij spel heeft.
  • De rode route (23 km) is de langste route in het gebied. Deze zogenaamde Duintoppentocht brengt u langs de hoogste duinenrij van het gebied. 
Hilverbeeck

Natuur en activiteiten in het Gooi

De ‘tuin van Amsterdam’ en de ‘watertuin van Nederland’; beide passende bijnamen voor de prachtige groene, natuur- en waterrijke regio rondom het Gooi en de Loosdrechtse Plassen. De comfortabele lodges op het nieuwe park Suitelodges Gooilanden zijn de perfecte uitvalsbasis om de inspirerende omgeving van het Gooi en natuurlijk de Loosdrechtse Plassen te verkennen. U zult versteld staan van de bijzondere natuur, de prachtige villa's en de pittoreske dorpjes die u er tegenkomt!

 

Natuur in het Gooi

Het Raabos

Het eerste avontuur begint direct voor de deur. Tegenover de ingang van Suitelodges Gooilanden ligt een heerlijk stukje bos van het Goois natuurreservaat: het Raabos. Dit bos is uitstekend geschikt voor boswandelingen langs de verrassende meertjes en ontdekkingstochten met de kids of de hond.

 

De buitenplaatsen van ´s-Graveland 

Op de tien statige ’s-Gravelandse Buitenplaatsen, vlak bij Hilversum, brachten welvarende kooplieden uit de Gouden Eeuw hun zomers door. Vandaag zijn de buitenplaatsen een mooie bestemming voor een ontspannen fietstocht of wandeling. De omgeving is het héle jaar door even mooi; in de lente en ‘s zomers geniet u van de bloemenpracht, tijdens de herfst zijn de kleuren van de bomen werkelijk schitterend en ‘s winters zijn de rust en stilte er enorm aangenaam.

 

De Loosdrechtse Plassen

De Loosdrechtse Plassen worden ook wel omschreven als de watertuin van Nederland. In de oertijd lag hier een bijna ondoordringbaar moeras, die zich door de jaren heen tot veen ontwikkelde en vanaf de vijftiende eeuw werd de grond uitgebaggerd om turf te winnen. Hierdoor is een erg afwisselend landschap ontstaan met plassen, sloten, weilanden, rietvelden, moerasbossen en pittoreske lintdorpen. 

Dit prachtige, waterrijke gebied ligt op slechts vier kilometer afstand van Park Suitelodges Gooilanden. Op de plassen kunt u schitterend varen en genieten van de rust. Ook om te suppen, wakeboarden, fietsen, wandelen en zwemmen is het gebied ideaal. In de Vuntus en Breukeleveense Plas leven veel waterplanten en vogels: een eldorado voor wandelaars, fietsers en kanoërs!