Dagje Schier: de leukste tips

Dagje Schier: de leukste tips

Schiermonnikoog dorp

Wil je een dagje volledig ontspannen in een rustige omgeving, middenin de natuur? Vanuit Baayvilla’s sta je in enkele minuten op de veerboot in de haven van Lauwersoog die je in zo’n 45 minuten naar Waddeneiland Schiermonnikoog brengt. Bezoekers mogen geen auto meenemen waardoor het er heerlijk stil is. Daarnaast heeft Schiermonnikoog de laagste bevolkingsdichtheid van alle gemeenten in Nederland én beschikt het eiland over de breedste zandstranden van heel Europa: op ‘Schier’ zit je goed, dat mag duidelijk zijn.

 

Bij Baayvilla’s overnacht je op loopafstand naar de veerboot. Huur direct bij aankomst fietsen en fiets naar het (enige) dorp voor een kop koffie bij hotel Van der Werff. Een kopje koffie kost hier - net als vroeger - maar €0,80. De geschiedenis van dit legendarische hotel gaat terug tot 1726 en het lijkt alsof er aan de inrichting al héél lang niets veranderd is. En dat is eigenlijk ook zo. 

 

Vanuit Van der Werff wandel je een rondje door het dorp om vervolgens een korte fietstocht naar het strand aan de westkant van het eiland te maken. Dit zijn de grootste stranden van Europa. Zelfs op de drukste zomerdagen is hier meer dan genoeg ruimte voor activiteiten zoals blokarten. Zoek je liever de rust op? Geen probleem, ruimte genoeg. Bij het strandpaviljoen Noderstraun (Schiermonnikoogs voor Noorderstrand) kun je heerlijk lunchen.


Geschiedenis - en een borrel

 

In de Tweede Wereldoorlog is het eiland bezet geweest en om iets van die geschiedenis mee te krijgen kun je het bunkermuseum bezoeken. Het kleine museum geeft een aardig beeld van het leven op het eiland tijdens de oorlog. Iets verderop staat de Wassermann bunker. Deze is vrij toegankelijk en te bezichtigen.

 

Het bunkermuseum ligt vlakbij hét restaurant van het eiland: de Marlijn. Dit paviljoen heeft over een heerlijk terras waar je urenlang kunt borrelen en dineren. De bier-, whisky- en wijnkaarten zijn zeer uitgebreid en de borrelkaart is zeker de moeite waard. Er wordt veel gebruik gemaakt van regionale producten waardoor de gerechten lekker vers zijn.

 

Fiets je door richting het dorp en de veerboot, dan kom je langs de Berkenplas. Voor kinderen de ideale plek om een duik te nemen in het meertje, terwijl jij geniet van een hapje en een drankje.

 

Vervolgens is het nog zo’n 10 minuten fietsen voordat je weer - volledig ontspannen - terug bent bij de veerboot!

Omgeving

Voor kinderen met een zwemdiploma is Baayvilla’s een paradijs. Omdat het water vrij toegankelijk is, is het een minder geschikte locatie voor hele kleine kinderen. 

 

De villa’s zijn stijlvol en met veel zorg ingericht. Comfortabel, ruim en licht. Vanuit de openslaande deuren kom je op het terras met vuurplaats. Sommige villa’s hebben een privé whirlpool op het terras. Hier begin je je dag rustig met uitzicht over het kabbelende water en sluit je de dag af met een waanzinnige zonsondergang in het meer. 

 

Wil je even het bruisende leven van een stad ervaren? Leeuwarden en Groningen zijn met driekwartier te bereiken. In het charmante elfstedenstadje Dokkum ben je met 20 minuten. 

 

Baayvilla’s is het ideale verblijf voor watersporters, kinderen, natuurliefhebbers en rustzoekers. Voor gezinnen met kinderen (met zwemdiploma) is deze plek in de zomer een paradijs. Direct aan het terras van je villa ligt het Lauwersmeer. Zwemmen, suppen, spelen in het water, je hoeft er niet meer op uit. Maar wil je dat wel, dan is er genoeg te doen in de omgeving. 

 

Nationaal Park Lauwersmeer, Dark Sky Park

Dit natuurgebied kenmerkt zich door z’n open en uitgestrekte landschap. Nationaal Park Lauwersmeer is een aantrekkelijk leefgebied voor verschillende dieren en planten. Je kunt hier eindeloos wandelen en fietsen. Nationaal Park Lauwersmeer is officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. ’s Nachts kun je hier nog echte donkerte ervaren en een heldere sterrenhemel zien. De benoeming is best bijzonder; wereldwijd zijn er slechts 41 natuurparken wereldwijd betiteld als Dark Sky-locatie. 

 

Wateractiviteiten

Als je vakantiehuis vlak aan het water ligt, dan spreken wateractiviteiten bijna voor zich. Er zijn diverse vaarroutes van Natuurmonumenten die je langs plekken leiden waar je prachtige vogels kunt spotten. Daarnaast kun je uiteraard zeilen, surfen, roeien, waterskiën en suppen op het water van dit weidse meer. Naast park Baayvilla’s is een zeilschool waar je kano’s, sup’s, surfplanken en zeilboten kunt huren. 

 

Wadlopen

Aan de voorkant het Lauwersmeer, aan de achterkant de Waddenzee. Park Baayvilla’s ligt op loopafstand van de Waddenzee, ideaal voor een wadlooptocht. Wadlopen is een unieke en sportieve ervaring midden in de natuur. De bodem van de Waddenzee komt droog te staan tijdens laagwater waardoor je een bijzondere wandeltocht over de zeebodem kunt maken. Er zijn verschillende wadlooptochten waar je een keuze uit kunt maken. 

 

Zeehonden spotten

Als je dan zo dicht bij de Waddenzee verblijft, is een zeehonden-expeditie bijna een must. Er worden verschillende zeehondenvaartochten aangeboden. Je vaart langs zandplaten, het Wad en de Noordzee, op zoek naar zeehonden. Een bezoekje aan Zeehondencentrum Pieterburen is ook een absolute aanrader. 

 

Schiermonnikoog

Op een paar minuten lopen vanaf Park Baayvilla’s ligt de haven van Lauwersoog. Hier gaat vijf keer per dag de boot naar Schiermonnikoog. Een leuk dagje er op uit. Heb je de fiets bij je? Neem die dan vooral mee de boot op. Je fietst dan gemakkelijk het eiland rond. 

 

Groningen, Leeuwarden, Dokkum

Zin in het levendige van een stad? Zowel Groningen als Leeuwarden liggen op zo’n driekwartier rijden en zijn heerlijke steden om te shoppen, uiteten te gaan of cultuur te happen. Dokkum is een prachtig oud vestingstadje met leuke boetiekjes en horecagelegenheden.