De mooiste stranden rondom Schoorl

De mooiste stranden rondom Schoorl

Zomer, zon en zee: deze drie dingen horen voor veel vakantiegangers onafscheidelijk bij elkaar. Tijdens een vakantie in Schoorl is het strand dan ook vaak het eerste waar mensen naartoe willen. Maar welke stranden zijn er in de omgeving te vinden en welk strand past het beste bij jou? 

 

Hieronder vind je een overzicht van alle stranden rondom Schoorl, gesorteerd van noord naar zuid.

 

Petten aan Zee

Petten aan Zee is een typisch Noord-Hollandse kustplaats. Het bestaat uit het dorpje Petten, waar je overal gratis kunt parkeren, en een breed strand, waar zelf op de mooiste zomerdag voldoende ruimte te vinden is. Het strand dat er nu ligt, is er pas sinds 2016. Toen werden enorme hoeveelheden zand opgespoten om Petten en het achterland tegen overstromingen te beschermen. Zo is er tussen de zee en het dorp een nieuw duingebied ontstaan; de Hondsbossche Duinen. Ook de beklimming van het 26 meter hoge panoramaduin is de moeite waard. Vanaf de top heb je een prachtig panorama-uitzicht. 

 

Het Palendorp van Petten is een kunstwerk en een monument en daardoor een hele fijne locatie om prachtige foto’s te maken. Tussen twee palen hangt een schommel, waar je kunt schommelen met uitzicht op de zee.

 

Petten is een fijn en rustig strand, waar je profiteert van de faciliteiten van strandpaviljoen Zee & Zo. Het is een fantastische plek voor families en iedereen die van natuur en rust houdt. Bovendien kunnen watersporters hier suppen, kiten en surfen. Bij opgang 16 (het strand van Corfwater) mogen honden op een gedeelte van 2 kilometer lang het hele jaar loslopen. Tussen 1 oktober en 1 april mogen honden ook op de aangrenzende stranden na 19:00 uur loslopen.


surfen zee schoorl

Camperduin

Ook in Camperduin, aan de rand van de Schoorlse Duinen, is vanaf 2014 de kustverdediging helemaal opnieuw ingericht. Miljoenen kubieke meters zand zijn opgespoten en zo is er een lagune ontstaan, de enige lagune in Nederland die op een strand ligt. De lagune is een fijne plek om te zwemmen, pootje te baden, op het houten speelschip te klimmen daarnaast is het en een unieke plek om kennis te maken met activiteiten zoals suppen, wind- en golfsurfen. De Jongens uit Schoorl zijn hiervoor het perfecte adres. Je kun er SUP's en e-choppers huren en surflessen nemen. Er is ook een breed Noordzeestrand in Camperduin. Daarnaast is ook hier een breed stuk Noordzeestrand te vinden, precies op de scheiding tussen de Hondsbossche Zeewering en de duinen. 

 

In Camperduin zijn twee strandpaviljoens, Beach Restaurant Prince George op het strand en strandpaviljoen Struin bij de ingang van Camperduin. Er zijn betaalde parkeerplaatsen, maar Camperduin is het beste te bereiken met de fiets. Dan kun je via het duinfietspad helemaal doorfietsen naar Petten of Hargen aan Zee.

 

Honden mogen van november tot maart op het strand loslopen, in de zomermaanden mag dat vanaf 19.00 tot 10.00 uur. Overdag mogen zijn honden aangelijnd toegestaan, met uitzondering van de zonnestranden.

 

 


Hargen aan Zee

Hargen aan Zee is geen echt dorp, het is een jong kustplaatsje dat bestaat uit een enorm parkeerterrein in de duinen - waar je van november tot maart gratis kunt parkeren - en het hippe strandpaviljoen Hargen. Dé plek dus, als je met de auto naar het strand wilt. Op het brede zandstrand is het heerlijk vertoeven voor het hele gezin en bij het strandpaviljoen kun je terecht voor ontbijt, lunch, borrel en diner.

Vanwege de ruime parkeermogelijkheden worden er in de zomermaanden regelmatig grote evenementen op het strand gehouden, zoals Hargen aan Sail.

Van 1 mei tot 1 oktober mogen hond vrij loslopen van 19.00 tot 10.00 uur, aan de riem zijn honden de hele dag welkom op het strand van Hargen aan Zee, met uitzondering van op de zonnestranden. Van oktober tot april mogen honden de hele dag loslopen op het strand.

 

 


strand 11

Schoorl aan Zee/ Paal 29

Volgens velen is het strand van Schoorl aan Zee het mooiste strand in de omgeving. Het strand ligt op een unieke en heerlijk rustige locatie langs de Schoorlse Duinen en is alleen per fiets of lopend bereikbaar. Net als Hargen aan Zee is Schoorl aan Zee geen dorp, het is alleen de naam van het stuk strand rond paal 29 waar enkele strandhuisjes en het gelijknamige strandpaviljoen te vinden zijn.

 

Als je lopend komt, dan is de blauwe wandelroute vanaf het bezoekerscentrum Schoorlse Duinen een absolute aanrader. Dit is een prachtige rondwandeling van 10 kilometer, die je langs de mooiste delen van de Schoorlse Duinen voert. De route is het mooist vanaf begin augustus tot begin september, wanneer de heide volop in bloei staat. Fietsend kom je er vanuit het centrum van Schoorl via de Schoorlse Zeeweg, een route van 5,6 kilometer.

 

Met een beetje geluk spot je hier zelfs zeehonden, die zwemmen hier bijna dagelijks langs.

 

Van 1 mei tot 1 oktober mogen honden vrij loslopen, van 19.00 tot 10.00 uur, en aan de riem zijn honden de hele dag welkom op het strand van Schoorl aan Zee, behalve op de zonnestranden. Buiten het zomerseizoen mogen honden altijd loslopen. Honden moeten in de Schoorlse Duinen aan de riem van 1 maart tot 1 september vanwege het broedseizoen. Let op: in de begrazingsgebieden gelden afwijkende regels, deze zijn duidelijk aangegeven op de borden in het gebied.


Bergen aan Zee

Het strand van Bergen aan Zee ligt direct aan het gelijknamige dorpje. Daardoor kun je ook tussen het zwemmen en het zonnen door het dorp inwandelen voor een goede lunch of om te winkelen. Daarnaast is er een ruime keuze aan hippe strandpaviljoens op het strand, waar je je op een warme dag een beetje op Ibiza waant.

 

Parkeren kan overal in Bergen, maar op een mooie zomerdag kan het erg druk worden en daarom is het aan te raden om op zomerse dagen met de fiets naar Bergen te komen. Van 1 mei tot 1 oktober mag de hond alleen tussen 19.00 en 10.00 uur op het strand van Bergen aan Zee loslopen, de rest van het jaar mogen honden altijd los. 

 

Egmond aan Zee

Het strand van Egmond aan Zee ligt op 15 kilometer van het centrum van Schoorl en is bereikbaar met de fiets via de duinen en met de auto. Net als Bergen aan Zee is Egmond aan Zee een kustplaats met een ruim aanbod aan restaurants en winkels. Egmond aan Zee is vooral van juni tot en met augustus een aanrader, dan vindt namelijk iedere woensdag de gezellige zomerbraderie plaats.

 

Het brede strand biedt talloze mogelijkheden tot ontspanning; er zijn volop strandstoelen, ligbedden en windschermen te huur bij de strandpaviljoens. Nautilus aan Zee is zeker een favoriet. Ook zijn er verschillende wandel-, zwem-, zeil- en surfmogelijkheden. Egmond aan Zee is bij uitstek geschikt als je van uitgebreide faciliteiten en gezelligheid houdt.

 

Van 1 mei tot 1 oktober mogen honden vrij loslopen tussen 19.00 tot 10.00 uur en aan de riem zijn ze op het strand van Egmond aan Zee de hele dag welkom, behalve op de zonnestranden. Buiten het zomerseizoen mogen honden altijd loslopen.