Herfstvakantie in Schoorl - actieve tips

Herfstvakantie in Schoorl - actieve tips

mushroom autumn

Denkend aan de herfst dwalen onze gedachten af naar kastanjes zoeken in het bos, wandelen door ritselende herfstbladeren, knisperend haardvuur en lange spelletjesavonden met heerlijk eten. Eigenlijk alles waarbij gezamenlijke activiteiten en gezelligheid op de voorgrond staan.

 

De herfst is de perfecte tijd om jezelf te trakteren op een ontspannen vakantie met familie en vrienden. De kleuren van de natuur in de Schoorlse duinen zijn op hun mooist: de bomen laten hun mooiste kleuren zien, paddenstoelen schieten uit de grond(wel 800 soorten!) en het licht is uniek.

 

Het natuurgebied 'De Schoorlse Duinen' is een waar buitenparadijs. Ideaal om per voet, fiets of mountainbike te verkennen. Hieronder vind je de mooiste route voor herfstactiviteiten in Schoorl.


Herfstfietstocht van Schoorl naar Bergen

Fiets vanuit het dorpscentrum van Schoorl richting het Italiaanse restaurant "La Grotta", na het restaurant ga je linksaf de duinen in. Na ongeveer een kilometer bereik je het Bospaviljoen de Berenkuil. Hier moet je zeker een kleine koffiestop maken. Volg dan het pad aan de rechterkant van het café tot je bij het volgende grote kruispunt komt: hier ga je linksaf.

 

Houd rechts aan bij de volgende kruising en rijd richting Bergen aan Zee. Als je het dorp binnenrijdt, is het strand al zichtbaar. Ons favoriete strandpaviljoen in Bergen aan Zee is "Noord": hier kun je beschut tegen de wind buiten zitten, zelfs in de herfst als de zon schijnt. Noord is de perfecte plek om te lunchen.  

 

Na de lekkere lunch fiets je over de Zeeweg in de richting van Bergen. Na ongeveer 2 km ga je bij de rotonde linksaf de Eeuwigelaan op. Deze laan staat bekend om zijn verfijnde sfeer en indrukwekkende villa's. Aan het einde van de laan fiets je het gezellige centrum van Bergen in.

 

Bergen heeft een levendige dorpskern met veel leuke boetiekjes, pubs en cafés. Rond de oude kerk, in het midden van het dorp, vind je een keur aan gezellige cafés. Onze favoriet is "Fabels". Hier kun je jezelf trakteren op een drankje, maar ook voor lunch, diner of een snack ben je hier aan het juiste adres. Als je van vlees houdt, moet je naar "Loetje" gaan, de biefstuk is hier legendarisch.

 

Vanuit Bergen fiets je in ongeveer 20 minuten terug naar Schoorl. Nu heb je zeker een drankje verdiend!

 

Tip voor je fietstocht: Fietsen, e-bikes en bakfietsen kun je huren bij de centrale receptie van Dutchen in Schoorl. Als je ze voor aankomst reserveert, staan de fietsen al voor je klaar bij je vakantiehuis.


kid Schoorl autumn

Herfstwandeling in Schoorl

Schoorl staat bekend om zijn indrukwekkende duinlandschappen, en in de herfst veranderen ze in een waar natuurwonder. De bomen kleuren warme herfstkleuren en de lucht is fris en helder. Er zijn talloze wandelroutes die je door de duinen voeren en je de kans geven om te genieten van het adembenemende herfstlandschap.

 

Onze aanrader voor de herfst is de groene route, de zogenaamde "Boomplanterstocht", die 12 km lang door de oudste bossen in het duingebied van Schoorl slingert. Prachtige herfstkleuren zijn gegarandeerd op deze route! Wandel over verharde en onverharde paden door de bossen, duinen en heidegebieden, ontdek onderweg herfstschatten zoals kastanjes en paddenstoelen en kijk naar de trekvogels die in de duinen stoppen op weg naar het zuiden.

 

Tip voor de Boomplanterstocht: Stop bij Brasserie IJgenweis, dat naast het bezoekerscentrum Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt aan het begin- en eindpunt van de wandeling.

 

 

Herfst gezinsactiviteiten in Schoorl

Het beste startpunt voor gezinsactiviteiten in de herfst is het Buitencentrum Schoorlse Duinen, het bezoekerscentrum van het natuurgebied De Schoorlse Duinen met een aangrenzend café. Er is een bosspeeltuin, er worden activiteiten aangeboden en er starten speciale themawandelroutes voor kinderen. Stop voor een hapje tijdens een wandeling of fietstocht door de Schoorlse Duinen: Bospaviljoen De Berenkuil.


Herfst mountainbikeparcours in Schoorl

Adrenalinejunkies opgelet: De Schoorlse duinen herbergen het meest uitdagende en waarschijnlijk mooiste mountainbiketerrein van Nederland. De route van 14 kilometer voert over smalle, deels zanderige paden door de mooiste delen van het duinlandschap, deels ook door herfstkleurige bossen. Als je niet de hele tocht wilt fietsen, kun je ook op gezette tijden overstappen op een van de fietspaden.

 

Tips voor je mountainbike avontuur: De startcoördinaten van de mountainbikeroute zijn N 52.68526, E 4.69792. Mountainbikes kunnen gehuurd worden bij Mountainbike Huren Schoorl of bij het Off Road Centrum Schoorl.

 

 

Ontspannen na herfstactiviteiten in Schoorl

De herfst is ook de perfecte tijd om te ontspannen en jezelf te verwennen. Trakteer jezelf op een villa met een eigen whirlpool en/of sauna. Na een dag vol activiteiten is dit de perfecte plek om te ontspannen en tot rust te komen.