Mindful koken met Veggilaine
February 14th, 2025
Culinair
Drenthe
Hilversum
Lauwersoog
t Gooi
Uitgeestermeer

Mindfulness en samen koken – twee dingen die bij Dutchen centraal staan.

Niet alleen tijdens Mindful February, maar het hele jaar door moedigen we met de Mute Challenge aan om bewust offline te gaan en tijd te nemen – voor jezelf, voor elkaar en voor gezamenlijke ervaringen.

Veggilaine X Dutchen

Daarom zijn we trots op onze samenwerking met Ghislaine Voogd van Veggilaine. Op haar Instagramkanaal inspireert ze met originele, makkelijke en heerlijke vegetarische recepten. Ter gelegenheid van de lancering van haar nieuwe boek met 69 recepten mogen wij exclusief twee van haar gerechten met je delen – perfect om je verblijf bij Dutchen nog aangenamer te maken.

Laat je inspireren en geniet van de tijd samen in de keuken.

.
.

Pita met whipped feta en zoet-pittige aubergine

Voor 4 personen
Bereidingstijd
30 minuten
Jarenlang heb ik aubergine bij de supermarkt links laten liggen, omdat ik niet wist hoe ik het lekker kon bereiden. Ondertussen heb ik door dat je, om aubergine lekker te maken, twee dingen in gedachten moet houden: hitte en olie. Combineer deze twee en je hebt ultiem zachte aubergine. De inspiratie voor dit broodje deed ik op bij een foodtruck op Down The Rabbit Hole waar ze pistoletjes met whipped feta en op steenkool gegrilde aubergine verkochten. Alleen vond ik een pistoletje geen eer doen aan het gerecht. Dit is namelijk echt het allerlekkerst op een zelfgemaakte pita.

Hoe werkt het?

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. 

Verdeel de aubergine over de bakplaat, besprenkel met 2 eetlepels olijf - olie en bestrooi met wat zout en peper. Rooster de aubergine 20 minuten in de oven. 

Maak intussen de marinade. Meng de overige olijfolie met de tomatenpuree, ahornsiroop, specerijen, sriracha en wat zout in een grote kom. Zet apart. 

Meng alle ingrediënten voor de whipped feta in een keukenmachine en mix in 4-5 minuten tot een luchtig mengsel. Zet apart. 

Meng de ingrediënten voor de komkommersalade in een schaal. Laat de salade minimaal 10 minuten staan voordat je ’m serveert. 

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de geroosterde auber - gine en marinade toe. Bak 5 minuten en schep regelmatig om. Blus af met 4 eetlepels water. 

Bestrijk de pita’s met een flinke eetlepel whipped feta, de gebakken aubergine en wat komkommersalade. Maak af met wat sriracha en verse kruiden.

Ingrediënten
2 grote aubergines, in blokjes
4 el olijfolie
1 el tomatenpuree
1 el ahornsiroop of honing
1 tl gerookte-paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 el sriracha
4 pita’s
zout en peper

Voor de whipped feta
200 g (vegan) feta
2 el (vegan) Griekse yoghurt
1 el citroensap
½ tl citroenrasp

Voor de komkommersalade
½ komkommer, in kleine blokjes
10 takjes verse koriander of bladpeterselie, fijngesneden
3 el rijstazijn
3 el kokend water
snuf zout & suiker

Toppings
sriracha
zachte, verse kruiden naar keuze, fijngesneden

Benodigdheden
keukenmachine

.
.

Loaded fattoush hummus met knapperige za’atar broodchips

Voor 4 personen
Bereidingstijd
30 minuten

Ik vind hummus heerlijk, maar als dip mist het voor mij vaak de wow - factor. Tot ik ontdekte dat je hummus beter kunt zien als een stabiele basis, een anker, die met de juiste toppings pas echt floreert. Een perfecte topping voor hummus is fattoush: een populaire Libanese salade met veel verse kruiden en knapperig platbrood. Het platbrood gebruik je hier als een soort nacho die je vollaadt met hummus en salade en dan in één hap opeet. 

Hoe werkt het?

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. 

Leg de stukken platbrood op de bakplaat, besprenkel rijkelijk met de olijfolie en bestrooi met de za’atar. Rooster het brood 8-10 minuten in de oven. 

Een niet verplichte maar wel essentiële stap voor de perfecte romige hum - mus is het ontvellen van de kikkererwten. Het duurt even, maar het maakt een wereld van verschil voor de textuur van je hummus. Hummus gemaakt met niet-ontvelde kikkererwten kan wat korrelig worden. Het ontvellen doe je als volgt: je neemt een kikkererwt tussen je duim en wijsvinger, knijpt en floep: de erwt springt uit het velletje. Je kunt dit zowel doen met kikkererwten uit blik als met vers gekookte kikkererwten. 

Meng de kikkererwten met de tahin, olijfolie, het citroensap, de knoflook, komijn en het zout in een keukenmachine en mix tot een gladde hummus. Schraap tussendoor af en toe de zijkanten schoon. Proef de hummus en breng eventueel op smaak met extra zout en/of citroensap. 

Gebruik tot slot een lepel om de hummus uit te spreiden over een ser - veerschaal of bord. Meng alle ingrediënten voor de fattoush in een kom. 

Leg de fattoush op de romige hummus, garneer met de granaatappelmelasse, olijfolie en eventueel wat feta. Serveer met de broodchips. 

Let op Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, moet je deze eerst min - stens 12 uur wellen en koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Ingrediënten
Voor de broodchips
4 (oude) Libanese platbroden, in kwarten
3 el olijfolie
2 el za’atar 

Voor de hummus
150 g gedroogde kikkererwten, geweekt en gekookt, of gebruik 1 blik kikkererwten (à 400 g), uitgelekt en afgespoeld
75 g tahin
4 el extra vierge olijfolie
4 el citroensap
1 teen knoflook
1 el gemalen komijn
½ tl zout 

Voor de fattoush
250 g snackkomkommers, in halve rondjes 1 rode ui, in dunne halve ringen of ingelegde rode ui
2 trostomaten, in kleine blokjes
15 g verse bladpeterselie, fijngesneden blaadjes van 10 g verse munt, fijngesneden
2 el extra vierge olijfolie
2 el citroensap
1 tl sumak zout 

Toppings
granaatappelmelasse
extra vierge olijfolie
optioneel: verkruimelde (vegan) feta

Benodigdheden
keukenmachine

Tip
Voeg eventueel een scheutje koud water toe. Hierdoor wordt de hummus extra romig en zacht.

Je promotiecode wordt toegevoegd aan de opmerkingen in de laatste stap de checkout.

Alleen geldig bij boekingen tussen:

-

Verwijderen