Loaded fattoush hummus met knapperige za’atar broodchips
Voor 4 personen
Bereidingstijd 30 minuten
Ik vind hummus heerlijk, maar als dip mist het voor mij vaak de wow - factor. Tot ik ontdekte dat je hummus beter kunt zien als een stabiele basis, een anker, die met de juiste toppings pas echt floreert. Een perfecte topping voor hummus is fattoush: een populaire Libanese salade met veel verse kruiden en knapperig platbrood. Het platbrood gebruik je hier als een soort nacho die je vollaadt met hummus en salade en dan in één hap opeet.
Hoe werkt het?
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Leg de stukken platbrood op de bakplaat, besprenkel rijkelijk met de olijfolie en bestrooi met de za’atar. Rooster het brood 8-10 minuten in de oven.
Een niet verplichte maar wel essentiële stap voor de perfecte romige hum - mus is het ontvellen van de kikkererwten. Het duurt even, maar het maakt een wereld van verschil voor de textuur van je hummus. Hummus gemaakt met niet-ontvelde kikkererwten kan wat korrelig worden. Het ontvellen doe je als volgt: je neemt een kikkererwt tussen je duim en wijsvinger, knijpt en floep: de erwt springt uit het velletje. Je kunt dit zowel doen met kikkererwten uit blik als met vers gekookte kikkererwten.
Meng de kikkererwten met de tahin, olijfolie, het citroensap, de knoflook, komijn en het zout in een keukenmachine en mix tot een gladde hummus. Schraap tussendoor af en toe de zijkanten schoon. Proef de hummus en breng eventueel op smaak met extra zout en/of citroensap.
Gebruik tot slot een lepel om de hummus uit te spreiden over een ser - veerschaal of bord. Meng alle ingrediënten voor de fattoush in een kom.
Leg de fattoush op de romige hummus, garneer met de granaatappelmelasse, olijfolie en eventueel wat feta. Serveer met de broodchips.
Let op Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, moet je deze eerst min - stens 12 uur wellen en koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Ingrediënten
Voor de broodchips
4 (oude) Libanese platbroden, in kwarten
3 el olijfolie
2 el za’atar
Voor de hummus
150 g gedroogde kikkererwten, geweekt en gekookt, of gebruik 1 blik kikkererwten (à 400 g), uitgelekt en afgespoeld
75 g tahin
4 el extra vierge olijfolie
4 el citroensap
1 teen knoflook
1 el gemalen komijn
½ tl zout
Voor de fattoush
250 g snackkomkommers, in halve rondjes 1 rode ui, in dunne halve ringen of ingelegde rode ui
2 trostomaten, in kleine blokjes
15 g verse bladpeterselie, fijngesneden blaadjes van 10 g verse munt, fijngesneden
2 el extra vierge olijfolie
2 el citroensap
1 tl sumak zout
Toppings
granaatappelmelasse
extra vierge olijfolie
optioneel: verkruimelde (vegan) feta
Benodigdheden
keukenmachine
Tip
Voeg eventueel een scheutje koud water toe. Hierdoor wordt de hummus extra romig en zacht.