Texel in de winter: activiteiten en tips

Texel in de winter: activiteiten en tips

Texel strand winter

Texel staat bekend om zijn adembenemende natuur, eindeloze stranden en charmante dorpjes. In de winter is dit waddeneiland zeker niet minder mooi! Weg van het zomerse toerisme kun je het eiland ervaren in zijn stille schoonheid en genieten van allerlei unieke activiteiten. In deze blogpost laten we je met een aantal kennismaken.

 

Strandwandelingen

De winter is de ideale tijd om de afgelegen stranden van Texel te verkennen. Met de wind in je haren, de golven in je oor en de uitgestrekte horizon voor je, is de stress van alledag snel vergeten tijdens een strandwandeling. Wil je uitzicht? Beklim dan de vuurtoren van Texel en bewonder indrukwekkende vergezichten. Daarna warm je op met een warme chocolademelk of een Texels kruidenbittertje bij de open haard van de strandpaviljoens. Veel strandpaviljoens zijn het hele jaar geopend.


Frisse lucht en adrenalinekicks - actief op Texel

Wist je dat Texel de langste mountainbikeroute van Noord-Holland heeft? Hij is 100 km lang en voert door bossen, duinen en velden. Dwars door het bosgebied De Dennen loopt een uitdagende MTB-route van 8 km. Als je je eigen mountainbike niet hebt meegenomen, kun je er gemakkelijk een huren bij een fietsverhuur op het eiland. Meer informatie vind je op deze website.

 

Wandelliefhebbers komen op Texel ook in de winter aan hun trekken. Het eiland biedt een gevarieerd netwerk van goed gemarkeerde wandelroutes door afwisselende landschappen.Van idyllische duinlandschappen tot pittoreske bossen en uitgestrekte stranden, Texel biedt een indrukwekkende variatie aan wandelmogelijkheden. Onze collega Mart raadt een wandeling door natuurgebied De Slufter aan.

 

Een andere leuke winteractiviteit op Texel is een wadlooptocht met gids. Texel maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee en tijdens een wandeling boven de zeebodem maak je kennis met de unieke flora en fauna van deze unieke omgeving.


Birds Texel

Vogelspotten

Texel is ook in de winter een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Veel vogelsoorten overwinteren op het eiland en bieden een fascinerend kijkje in de dierenwereld. Op deze website vind je veel informatie over vogels kijken op Texel. Onze tip: leen een verrekijker bij het Vogelinformatiecentrum, ga er zelf op uit of neem deel aan een vogelexcursie.

 

Op naar het museum!

Texel heeft een rijke geschiedenis, die wordt belicht in verschillende musea op het eiland. Het Maritiem & Juttersmuseum Flora vertelt over zeevaart en jutters, terwijl het Kaap Skil Museum de geschiedenis van de eilandbewoners en hun relatie met de zee laat zien. Ecomare is het natuurcentrum op Texel, gewijd aan de flora en fauna van de Waddenzee. In de winter zijn er speciale evenementen en rondleidingen die je kennis laten maken met de diversiteit van de Noordse fauna en flora.


Gezellig wandelen in de dorpen

De Texelse dorpen ademen ook in de winter een bijzondere sfeer uit. De gezellige straatjes met sfeervolle huizen nodigen uit tot ontspannende wandelingen. Hier vind je ook veel kleine winkeltjes waar je streekproducten kunt kopen.

 

De smaak van Texel

De Texelse keuken biedt veel lekkers, ook in de winter. Probeer zeker de lokale specialiteiten zoals Texels lamsvlees, bier, juttertje (kruidenbitter) of verse vis uit de Noordzee.

 

Schapenkaas wordt al sinds de 16e eeuw op Texel gemaakt en heeft een heel eigen smaak. Texels lamsvlees staat bekend om zijn zachte en romige smaak. Beide producten kun je kopen in de boerderijwinkel van Hoeve Vrij en Blij. Onze aanrader: eet een pannenkoek met Texelse schapenkaas bij het open vuur bij Boerderij Eethuis Catharinahoeve. Als je eens een avondje fine dining op Texel wilt beleven waar biologisch en lokaal eten centraal staat, dan is restaurant Op Oost hét adres. 

 

De vier Texelse eilandbrouwerijen maken een grote verscheidenheid aan bieren, die je tijdens je verblijf zeker moet proberen. Ook andere sterke dranken zoals de Texelse wijn van Wijngaard De Kroons, de TX jenever van Stokerij Texel, de whisky van De Lepelaar en het Juttertje, de bekende Texelse kruidenbitter willen geproefd worden.


Kerstmarkt Texel

Wellness en ontspanning
De winter is de perfecte tijd om jezelf eens lekker te verwennen. Wat dacht je van yoga op het strand, een ijsbadtraining volgens de Wim Hof-methode of therapeutisch boksen? Het kan allemaal op Texel. Waarschijnlijk de gezelligste vorm van wellness en typisch Texels is 'Woolness', een bad in een warm wolbad van echte schapenwol. Ook de wellnessfaciliteiten van uw villa's op Park Duynzoom zijn de perfecte plek om te ontspannen en tot rust te komen.

 

Texel in december
Beleef de advents- of kerstperiode op Texel. Vanaf 1 december vind je een Oliebollenkraam bij Albert Heijn in Den Burg. Op 13 december is er een kerstmarkt in het Maartenshuis in De Koog en op 16 december 2023 is er een sfeervolle kerstmarkt in het historische centrum van Oosterend. Als je in de kerstvakantie op Texel bent, moet je op kerstavond naar De Koog komen. Vanaf 19.00 uur worden de bekendste kerstliederen gezongen rond de kerstboom op het dorpsplein. Breng je de jaarwisseling door op Texel, dan is de Nieuwjaarsduik in de Noordzee een must. Er is geen betere manier om het nieuwe jaar te beginnen!