Wat te doen op Texel in de zomer

Wat te doen op Texel in de zomer

Familie zomer Texel tips

Texel is de ideale bestemming voor je zomervakantie. Het grootste Waddeneiland heeft de meeste zonuren van Nederland en 30 kilometer fijn zandstrand waar je heerlijk kunt zonnen en zwemmen. De unieke natuur van Texel vormt ook de perfecte achtergrond voor buitenactiviteiten zoals fiets- of wandeltochten. Bovendien zijn de natuurgebieden een paradijs voor ornithologen. Wandel door de pittoreske dorpjes, proef de lokale lekkernijen, beklim de markante vuurtoren of kijk naar zeehonden - bij Ecomare of in de Waddenzee. 

 

Onze vakantieparken Park Duynzoom bij De Koog en Park Waddenduyn bij Den Burg bieden de perfecte thuisbasis om vanuit daar het eiland te ontdekken. Hieronder lees je onze tips:

 

Strandhoppen

Helemaal ongerept, onder toezicht, met hond of nudist - met meer dan 30 km fijn zandstrand heeft Texel het strand van je dromen. Als je trek krijgt, is een van de 11 strandpaviljoens op Texel nooit ver weg.

 

Afkoelen op warme dagen

Op een warme dag is niets is zo verfrissend als een koel ijsje. Ook leuk: er zijn wel twee plekken op Texel waar je ze zelf kunt maken: bij IJsboerderij Labora in De Cocksdorp en bij Novalis Hoeve Texel in Den Hoorn. Heerlijk!


Zeedieren

Een wadlooptocht is een leuke en leerzame ervaring die iedereen minstens één keer zou moeten proberen. Ervaren gidsen nemen je mee over de zeebodem en onthullen spannende weetjes over de unieke flora en fauna van de Waddenzee.

 

Zeehonden voelen zich helemaal thuis in de Waddenzee rond Texel. Wil je deze knuffeldieren van dichtbij bekijken, dan kan dat in het zeehondenopvangcentrum Ecomare of tijdens een zeehondentocht per boot. Als je altijd al eens over de schouder van een garnalenvisser hebt willen meekijken, kun je tijdens een rondvaart allerlei wetenswaardigheden leren.

 

Natuurliefhebbers opgelet

Texel wordt ook wel Nederland in het klein genoemd. Met een lengte van slechts 20 kilometer en een breedte van 8 kilometer heeft Texel alle landschappen die Nederland rijk is: van polders tot duinen, van heide tot bos en natuurlijk strand en wad. Dit afwisselende landschap en de ligging van het eiland zorgen ervoor dat veel vogels zich hier thuis voelen of een tussenstop maken op doorreis. Dit betekent dat ornithologen hier aan hun trekken komen. De fietsroute langs de mooiste vogelgebieden van Texel is een aanrader.


Oudeschild Texel

Actief op land en water

De beste manier om te genieten van de schilderachtige natuur op Texel is tijdens een fietstocht of wandeling over de goed gemarkeerde routes. Voor wie het nog actiever wil, heeft Texel de langste mountainbikeroute van Noord-Holland.

 

Texel is ook een absoluut paradijs voor watersporters. Zowel aan de Noordzee- als Waddenzeezijde van het eiland kun je windsurfen, kitesurfen, zeekajakken of stand-up paddelen.  Naast suppen is surfen is ook mogelijk aan de Noordzeekant van het eiland.

 

Cultureel inzicht in het eilandleven

Bezoek het charmante dorpje Den Burg, dat wordt beschouwd als het culturele hart van het eiland. Slenter door de smalle straatjes, verken de kleine boetiekjes en aanschouw de sfeervolle drukte van het dorp vanaf een van de gezellige terrassen. Twee musea die zich richten op de geschiedenis van het eiland en haar bewoners zijn het Maritiem & Juttersmuseum Flora, dat het verhaal vertelt van de zeevaart en jutters, terwijl het Kaap Skil Museum is gewijd aan de geschiedenis van de eilandbewoners en hun relatie met de zee.


Culinaire ontdekkingen

Geniet van de culinaire hoogstandjes van het eiland in de hoogwaardige restaurants of strandpaviljoens. Probeer lokale specialiteiten zoals Texels lamsvlees, bier, juttertje of verse vis uit de Noordzee om de authentieke smaken van het eiland te ervaren.

 

Zomeravonden bij de vuurtoren

Een bezoek aan de markante vuurtoren van Texel is een absolute must. Beklim de 118 treden van de vuurtoren en geniet van het fantastische panoramische uitzicht. Neem een picknickkleed mee en beleef de zonsondergang op het strand terwijl je luistert naar het rustgevende geruis van de zee.